Hopp til innhold

Fikk sår på stortå - måtte amputere

Et lite sår på stortåa snudde livet til Ramzan Dossa (45) på hodet. Nå får Sykehuset Østfold kritikk.

Ramzan Dossa

– Jeg er svært bitter. Fra å å kunne gå rundt på to ben som alle andre, satt jeg plutselig i rullestol. Alle skjønner at det er tøft, sier Ramzan Dossa (45) til NRK.no.

Foto: Birger Kjølberg

Ramzan Dossa forteller historien i dagens utgave av VG.

Marerittet startet i hans egen hage i Sarpsborg våren 2008.

Han gikk barbeint rundt på gresset og endte opp med å få et sår på stortåa.

Så har han mest sannsynlig tråkket i gjødsel, for Dossa fikk etter på påvist gule stafylokker, noe som kan føre til sårinfeksjoner.

Kun få måneder senere måtte han amputere ved kneet. Ifølge Norsk Pasientskadeerstatning kunne det vært unngått.

«Dersom sykehuset blant annet hadde startet korrekt antibiotikabehandling med det samme han kom til behandling, ville man mest sannsynlig unngått amputasjon», heter det i vedtaket.

– Svært bittert

Ramzan Dossa liv er ifølge ham selv snudd helt på hodet.

Han er avhengig av hjelp til flere av dagliglivets gjøremål og medisinsk sakkyndige har konkludert med at han er 35 prosent varig medisinsk invalid.

– Jeg er svært bitter. Fra å å kunne gå rundt på to ben som alle andre, satt jeg plutselig i rullestol. Alle skjønner at det er tøft, sier han til NRK.no.

Norsk Pasientskadeerstatning har nå konkludert med at Dossa har krav på erstatning. Advokaten hans, Espen Seeberg, kan ikke på nåværende tidspunkt si hvor høyt kravet blir, men varsler at det blir «betydelig».

– Det er godt at jeg har fått medhold, men skulle helst beholdt beinet mitt, sier Dossa.

Går igjennom alle forhold

Kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grete Erlandsen, sier at de tar avgjørelsen fra Norsk Pasientskadeerstatning til etterretning.

– Dette er en sak som dessverre har fått tragisk utfall for denne pasienten. Sykehuset Østfold vil gå gjennom alle forhold i saken på nytt internt, for å se om retningslinjene og vårt interne samarbeid fungerer godt nok i slike tilfeller, sier hun til VG.