Hopp til innhold

Spektakulær sprengning i Sarpsborg

Sarpsborgs kjennemerke, Borregaardspipa, jevnes med jorda i dag. Pipedelene deles ut til sarpingene som suvernirer.

Borregaard
Foto: Birger Kjølberg / NRK

Entreprenørfirmaet NCC står bak den spektakulære sprengingen som skjer mellom klokka halv ni og ni i dag.

Deler ut pipedelene

- Flere sarpinger har protestert mot riving, men trøsten er at pipedelene blir delt ut som suvenirer i dag, sier informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø.

- Vi er litt inspirert av det som skjedde med Berlinmuren hvor det er mulig å få fatt i biter av muren, slik vil vi også samle endel pipebiter som folk kan få som suvernir, sier Aasbø til NRK.

- Kontrollert sprengning

Det har lenge vært kjent at Borregaardspipa skal ned, men meningen har vært å demontere den del for del. Nå har imidlertid entrepenørselskapet NCC funnet ut at det er forsvarlig å sprenge pipa der den står.

- Nå har de kommet til den konklusjon at det beste og enkleste er å sprenge den ned i en kontrollert smell. Og at det også er sikkerhetsmessig forsvarlig og en effektiv og rask måte å gjøre det på, sier Aasbø.

Stenger brua

Sarpebrua kommer til å bli stengt i en kort periode. Men for skuelystne og de som ønsker en bit gratis Borregaardspipe, vil det være mulig å få med seg den spektakulære sprengingen.

- Det beste området for å se dette er på den store gressbakken som er ved hovedporten på Borregaard. Kort tid etter at pipa har gått i bakken kjører vi frem en tilhenger hvor det blir mulig for folk å få med seg en historisk bit av Borregaard, sier informasjonsdirektøren.