Hopp til innhold

Bunnplass skal sikre fylkesscenen

Ledelsen i kulturkomiteen i Østfold vil bruke fylkets jumboplass i kultur-Norge for å realisere fylkesscenen.

Arkitekttegning av fylkesscenen

Slik ser tegningen til den planlagte fylkesscenen på Værste ut.

Foto: Henning Larsen architects

Inger-Christin Torp

Inger-Christin Torp er en av dem som har kjempet for å få på plass en fylkeskulturscene i Østfold.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

– Vi kommer til å bruke den for det den er verdt i denne sammenhengen, sier leder av kulturkomiteen i Østfold, Inger-Christin Torp.

To stemmer fra Krf kan avgjøre om fylkesscene til nesten tre hundre millioner kroner på Værste i Fredrikstad realiseres.

En rapport fra Telemarksforskning i forfjor forteller at Østfold er dårligst i landet på kultur, scenekunst, frivillighet og penger fra staten.

– En viktig sak

Den samme rapporten skal åpne øynene til alle som ikke ser verdien av en fylkesscene.

– Det er absolutt ikke hyggelig. Det er alt for mange statistikker Østfold ligger nederst på og det betyr at vi har en utfordring. Vi må være villige til å satse for å komme opp fra jumboplassen, sier Torp.

Hun innrømmer at det blir en nervepirrende periode frem til fylkestinget i februar. Da skal avgjørelsen om fylkesscenen tas.

– Jeg er veldig spent for dette er en stor og viktig sak, sier hun.

Les også:

Har møtt sterk kritikk

De første diskusjonene om en fylkeskulturscene i Østfold startet allerede på 90-tallet. Det har vært flere runder og diskusjoner, med både politikere og kulturledere og fylkesscenen har møtt kritikk fra flere hold.

Senest da det viste seg at den gamle maskinhallen på Værste er uegnet for å huse fylkesscenen slik den står i dag.

– Hallen må rives og bygges på nytt, sa assisterende fylkesrådmann Odd Roald Andreassen da forprosjektet ble presentert tidligere i januar.

Det kom også kritikk da det viste seg at prisen på fylkesscenen, som opprinnelig hadde en prislapp på 100 millioner kroner, trolig kommer til å runde 300 millioner kroner.

Blant tilbudene som er tenkt for den nye fylkesscenen finner man ting som orkester, akustisk musikk, operaoppsetninger, moderne dans og nysirkus.

Les også: