Hopp til innhold

Vil bygge to vindkraftverk

Sarpsborg-baserte Zephyr har planer om å bygge 15 vindmøller til en samlet prislapp på opp mot 400 millioner kroner.

Vindmøllepark
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Zephyr er deleid av Østfold Energi og er involvert i en rekke vindkraftprosjekter på Vestlandet. Nå vender selskapet blikket mot hjemfylket.

Syverstad og Storemose

– Vi ser på to områder. Det ene ligger i Syverstad-området på grensen mellom Sarpsborg og Halden. Der er det plass til cirka ti vindturbiner. Og så er det et område øst for Halden by, cirka midt mellom Halden og svenskegrensa. Det er et mindre område som vi kaller Storemose og hvor vi planlegger fem turbiner, sier Olav Rommetveit, som er daglig leder i Zephyr.

Han forteller at selskapet er i god dialog med grunneierne i begge områdene.

150-180 meter høye

Prislappen blir på flere hundre millioner kroner.

– Hvis vi bygger cirka 15 vindmøller med kapasitet på mellom 30 og 35 megawatt totalt, vil dette koste mellom 300 og 400 millioner kroner, anslår Rommetveit.

Han regner med en turbinhøyde på 105 meter og rotorblader med 100 meters lengde. Det betyr at vindmøllene vil rage 155 meter opp i luften. Men de kan også bli høyere, sier han. Bedriften har foretatt kalkyler på møller opp til nærmere 180 meters høyde.

Ønsker å bli ferdig i 2020

Rommetveit sier at det er et mål å få anleggene klare innen den såkalte elsertifikatordningen går ut i 2020. Det er en støtteordning for kraft produsert fra nye fornybare energikilder, og den bidrar til bedre lønnsomhet blant annet i vindkraftprosjekter.

Men det meste skal gå på skinner om Zephyr skal klare å komme i mål før denne tidsfristen.

– Å få konsesjon på vindkraftprosjekter tar fem-seks år. Vi har planer om å melde disse prosjektene i 2013. Så tar det fem år kanskje før rettskraftige konsesjoner foreligger. Da er vi i 2018, og da har vi relativt kort tid på oss til å få bygget dette ferdig før elsertifikatordningen utløper. Men målsetningen er å ha dette klart innen 31.12. 2020, sier Rommetveit.

Flere prosjekter i Østfold

Det er flere vindkraftprosjekter på gang omkring i Østfold, og det er energiselskapet E.on som er den mest aktive aktøren.

Selskapet har meldt tre prosjekter i Marker kommune. Det dreier seg om Høgås og Joarknatten henholdsvis sør og nord for E18 mellom Ørje og svenskegrensen, i tillegg til Elgåsen, som ligger vest for Haldenvassdraget, i Vestfjella i Marker. E.on har dessuten meldt et prosjekt i grenseområdet mellom Sarpsborg, Råde og Våler kommuner, som har fått navnet Danserfjella Vindkraftverk. Selskapet har også planer om et vindkraftverk i Rokkefjella i Halden kommune.

I tillegg vurderer vindkraftselskapet Eolus å bygge vindmøller sørøst i Marker kommune, og Havguls prosjekt Kjølen Vindpark i Vestfjella i Aremark, som kommunestyret har sagt nei til, er til konsesjonsbehandling hos Norges Vassdrags- og Energidirektorat.