Hopp til innhold

- Skagerak Energi er umoralsk

Sosialsjef Johan Riiser i Sandefjord frykter økte utgifter og flere sosialklienter til kommunen i høst på grunn av strømprisene.

Elektrisk kraft
Foto: Rainer Prang / NRK

Han mener selskapet er umoralsk og på kant med loven.

Ifølge Riiser nekter Skagerak Energi å levere strøm på grunn av sosialklienters gamle gjeld, og dermed dytter de ansvaret over på kommunen.

- I de signalene jeg har hørt så snakker man om en krone pr. kilowatt time. Det er betydelig høyere enn i fjor, da det var 30 øre, og i vår da det var 50 øre, sier Riiser.

1.5 millioner kroner mer

Riiser frykter høsten og strømprisene vi kan forvente. For utregninger gjort av kommunen tidligere i år viser at Sandefjord kommune må regne med minst 1,5 millioner kroner mer i utgifter til sosialklienter i år i forhold til i fjor på grunn av strømpriser. Penger Riiser sier kommunen må betale fordi Skagerak Energi truer med å nekte å levere strøm til personerikke har betalt strømregningen tidligere.

- De opplever det på den måten at de må søke om ytterligere bistand hvis de ikke kan betale det selv. Det betyr også at det sannsynligvis vil komme flere klienter fordi de ikke klarer å betale regninga.

Umoralske 

Transformator
Foto: Berit Keilen / Scanpix

Sosialsjefen er derfor svært krass mot Skagerak Energi som leverer strøm til Sandefjord. Han hevder blant annet at de presser seg foran andre kreditorer ved å true med å kutte strømmen.

- Vi mener at dette er på kanten av loven og vi vil nok selskapet til å vise en bedre moral når de leverer strøm, og opptre som andre kreditorer. Jeg synes de er umoralske, og jeg lurer på at de er på kanten med loven om sosiale tjenester og dekningsloven også. Her bør det statlige tilsynet gå inn for å se om dette er riktig.  

Strekker seg langt 

Kommunikasjonsdirektør i Skagerak Energi, Thorleif Leifsen, tilbakeviser påstandene fra Sosialsjefen i Sandefjord.

- Vi oppfatter ikke at vi er på kant med loven eller umoralske. Vi ønsker å finne løsninger med de som har betalingsproblemer, og strekker oss for å prøve å få til det. Likevel er det slik at når en ikke betaler for en vare så får man heller ikke levert denne varen.

Leifsen påpeker også at Skagerak Energi ikke er ansvarlig for økende strømpriser, men derimot for nettleien.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark