Hopp til innhold

Her er tipsene for en god sommer for dyra

– Dyr må ha skygge, luft som sirkulerer og tilgang til vann, sier Ingeborg Tjore fra Dyrebeskyttelsen.

kaniner

Hunder tåler varmen dårligst, men også mange kaniner lider i sommervarmen. – Dersom du ikke har mulighet til å gi kaninene stor bevegelsesfrihet ute og skygge store deler av dagen, har de det best innendørs i sommervarmen, sier Ingeborg Tjore fra Dyrebeskyttelsen Norge, Tønsberg-Horten.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Hver sommer advarer Dyrebeskyttelsen mot at varmen kan ta livet av kjæledyret ditt og hvert år har mediene historier om dyr som omkommer i sommervarmen.

Likevel gjentar tragediene seg år etter år.

– Folk burde vite bedre, men vi har allerede hatt to saker i år hvor hunder har mistet livet fordi eierne deres forlot dem i en innelåst bil, sier Ingeborg Tjore fra Dyrebeskyttelsen Norge, Tønsberg-Horten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hund i bil

Hunder bør ikke etterlates i en låst bil uten tilsyn. Selv på dager der det er overskyet kan en bil blir svært varm, sier Ingeborg Tjore i Dyrebeskyttelsen.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

– Dyr må passes på

Sommervarmen kan være livstruende for dyr, spesielt for hunder, men også kaniner må passes på i sommervarmen, sier Ingeborg Tjore fra Dyrebeskyttelsen Norge, Tønsberg-Horten.

Plakat Dyrebeskyttelsen

Dyrebeskyttelsen advarer folk mot å etterlate hunden i bilen uten tilsyn.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Her er Dyrebeskyttelsens tips og råd for en god sommer for dyra:

  • Etterlat ikke hunder i en bil på varme dager, selv med vinduer oppe og vannskål fremme.
  • Selv om man parkerer i skyggen kan temperaturene raskt bli høye, i tillegg til at solen flytter seg i løpet av dagen og raskt bader bilen i varme.
  • Det er ikke nok å åpne vinduene på bilen. Selv på dager det er overskyet kan en bil bli svært varm
  • Må du gå fra hunden, så sett den i bånd utenfor bilen. Men hold jevnlig tilsyn med hunden.
  • Den beste sikkerhetsregelen på sommeren er å la hunden være hjemme.
  • Hvis du ser en hund innestengt i en bil om sommeren, kan du få vite bilens eier ved å sende kodeordet: REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på bilen til 2288 (Det koster fem kroner)
  • Får du ikke tak i bilens eier, ring politiet på telefon 02800.
  • Husk at det ikke alltid er tid til å vente på politiet. Du har lov, og plikt, til å ta deg inn i bilen på annet vis hvis det er fare for liv og helse. Dette kan for eksempel innebære å knuse bilruten.
  • Kaninbur, som bør være store, må ikke stå på et solfylt sted.
  • Kaniner må ha tilgang på skygge og vann og ha stor bevegelsesfrihet.
  • Dersom kaninene dine ikke har stor bevegelsesfrihet ute med tilgang på skygge, har de det bedre innendørs.
  • Alle dyr som oppholder seg utendørs må ha tilgang på vann, også katter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ingeborg Tjore

Sju små kattunger er Ingeborg Tjores ansvar i sommer. – Alle dyr må ha tilgang til vann og skygge, sier hun.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Ta dyrene inn

Ingeborg Tjore er en engasjert dyrevenn og har huset fult av dyr som trenger hjelp. Ved siden av hennes egne katter tar hun seg av to kull med små kattunger og flere kaniner. Hun sier det er hunder som tåler varmen dårligst, men er opptatt av at også mange kaniner lider på varme dager i norske hager.

– Å la en kanin stå ute i sola i et lite bur er dyremishandling, sier Tjore og forklarer at også kaniner dør om de ikke får tilgang til skygge.

– En kanin kan kanskje overleve én dag i sola, men den tørker ut og blir svært svekket og vil kunne dø dersom det gjentar seg, sier hun.

Hun mener folk bør ha kaninene innendørs om sommeren dersom de ikke har mulighet til å la kaninene gå ute i en inngjerding eller et stort bur hvor det er skygge store deler av dagen.

– Kaniner er renslige dyr og det er ikke noe problem å la dem gå løse inne , bare du passer på å sikre ledningene, sier Tjore.

Katter derimot klarer seg fint i varmen.

– Katter har mulighet til å gå hvor de vil og finne skygge, men det er viktig at også de har tilgang til vann. Alle dyr må ha tilgang til vann og de bør få frisk vann hver dag, sier Dyrebeskyttelsens leder i Tønsberg-Horten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark