Hopp til innhold

Fant middelaldergate i Tønsberg

Tønsberg er så gammel at områder som graves opp av ulike årsaker også må undersøkes av arkeologer. Nå har de funnet en gate fra middelalderen.

Middelaldergate funnet

Arkeolog Monica Klaussen sier det er spennende funn som de nå har gjort.

Foto: Yngve Tørretad / NRK

Det graves i Tønsberg for å få fram fjernvarme.

Fant gamle Møllegata

I Møllegaten i Tønsberg har arkeologene funnet det som var den gamle gaten på stedet. Den er belagt med treverk av en, til nå, ikke fastlagt tresort.

– Dette er et gatedekke, sier arkeolog Monica Klaussen som leder feltarbeidet på stedet. I det samme området har de også funnet treverk som trolig stammer fra et hus eller noe tilsvarende.

Hun sier dette ikke er et oppsiktsvekkende funn.

Kjente til gater

– Vi visste det var gaterester i Tønsberg sentrum, men kanskje ikke så vesentlige som det vi nå har funnet. Tidligere har vi sett andre og mindre rester i det samme området, forklarer Klaussen. Vi regnet med at det var mer, men det er jo ikke slik at vi visste hvor de eventuelt var.

Nå har altså arkeologene funnet en ganske stor bit av gamle Møllegata.

Artikkelen fortsetter under bildet

Utgraving i Møllegata

Det er mye treverk fra middelaladeren som er bevart i grunnen i Tønsberg. I Møllegaten gjør arkeolog Monica Klaussen og hennes kolegaer flere interessante funn.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ikke et skipsfunn

Arkeologene har avdekket ganske mye treverk i Møllegata. Det er jo ikke ukjent at det ble gravet ned en rekke skip i Vestfold. Monica Klaussen er temmelig sikker på at det ikke er skipsrester som nå avdekkes.

– Beliggenheten, høyde over havet, type treverk og massene rundt indikerer at dette ikke er noe skip. Selv om det ble funnet en båt i nærheten for en tid tilbake, ble den funnet i helt andre masser, sier arkeologen.

Det er foreløpig ikke fastlagt hvilke tresorter som er funnet. Noe er godt bevart, annet er mer eller mindre i oppløsning og smuldrer så fort det blir berørt.

– Alt blir registrert og dokumentert og så fjernet, sier Monica Klaussen.

Les også:

Trolig en annen gate under

Men, det kan hende det dukker opp noe mer under gatedekket som er funnet.

– Der finner vi sannsynligvis en ny gate, sier arkeologen. Det er nemlig vanlig å finne flere nivåer av slike gater. De blir ødelagt under bruk og så reparert eller gravet over slik at de har lagt nytt dekke. Selve gateløpet og retningen er nok det samme hele tiden – og det samme som i dag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark