Hopp til innhold

Lykkens hus i Åsgårdstrand

Hvor viktig kan Edvard Munchs sommer-opplevelser i Åsgårstrand ha vært for hans kunstneriske virke? Hans lille hus er i alle fall kalt ”lykkens hus”. Her traff Munch sitt livs store kjærlighet, og motivene til en rekke av hans mest kjente bilder.

Lykkens hus i Åsgårdstrand

Munchs hus og atelier er et lite fiskerhus som ligger like ved vannet i Åsgårdstrand.

Foto: Torgeir W. Skancke / NRK

Edvard Munch kom til Åsgårdstrand i 1885. Han vendte tilbake utallige ganger og bosatte seg her i perioder.

Mange samtidige kunstnere kom også hit; som f.eks Hans Heyerdahl, Christian og Oda Krogh. Munchs reiste ofte hit med familien sin.

Hør: Munchs hus

Åsgårdstrand var et lykkens sted for en maler som opplevde mye lidelse og tragedie i livet. Her traff også Munch en kvinne som skulle bety mye for ham, fru Milly Thaulow. Munch forelsket seg i henne, og hadde en heftig sommerromanse med henne her.

Men fru Thaulow var gift. Munch følte at hun lekte med ham, og han fikk henne aldri. Lengselen etter henne fulgte ham imidlertid resten av livet. Og det ble flott mye kunst av; om ensom og ulykkelig kjærlighet. Det var motiver som ble til i Åsgårdstrand.

Kjente bilder

Munchs hus ble kjøpt i 1897. Dette var hans første hjem og faste base gjennom mange år, i mellom alle hans utenlandsopphold, til bl.a Paris og Berlin.

Munchs hus er ingen storslagen residens, snarere et lite og tradisjonelt fiskerhus, med liten stue, og kjøkken med åpen peis. Her står tingene akkurat som på hans tid, med sengen, kjøkken-redskapene – og flaskene i skapet. For det var et faktum at Munch i perioder drakk tett.

Atelieret ligger få skritt unna. Her henger reproduksjoner av mange av hans mest kjente bilder. Man kan gjenkjenne Borre- og Åsgårdstrand-landskapet i bildene.

Det er fin havutsikt fra Munchs vinduer. Og fra huset kan du rusle rett ned til stranden og bryggene nedenfor.

Munchs hus ble testamentert bort til søsteren Inger etter hans død. Hun solgte det til Horten kommune, som driver det som museum i dag.

Les mer på og på www.munch.museum.no og på www.horten.kommune.no

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark