Hopp til innhold

13 lovbrudd hos jordbærbonde

Nå er rapporten fra Arbeidstilsynet klar.

Gjermund Bergaust
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Jeg mener dette vitner om sosial dumping, sier seniorinspektør Gunn Gjevestad i Arbeidstilsynet Sør-Norge.

For to uker siden var Arbeidstilsynet på kontroll hos jordbærbonde Gjermund Bergaust i Kvelde i Vestfold. Nå er rapporen klar, og den avdekket 13 kritikkverdige forhold skriver Østlandsposten.

De 13 utbedringspunktene omhandler alt fra lønn til boforhold.

De fire første punktene som nå kreves utbedret, omhandler arbeidsavtaler, lønn, overtid og muligheten til å ta pauser.

I tillegg til det dreier det seg blant annet om innkvartering, vedlikehold, toalett, håndvask, spiserom, vaskerom og tørkerom.

Vurderte samarbeid

16. juni skrev NRK Østafjells om at Bergaust ble bedt om å rydde opp etter denne inspeksjonen fra Arbeidstilsynet. Forholdene gjorde at Gartnerhallen og BAMA vurderte å bryte samarbeidet med jordbærbonden.

Etter at de selv hadde sett på forholdene bestemte de at dersom Bergaust samarbeidet, og rettet på forholdene, så skulle de fortsette samarbeidet.

LES: Må rydde opp

Befaring hos jordbærbonde

16. juni var Gartnerhallen og BAMA på sin egen inspeksjon på gården i Kvelde.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Kan få etterspill

I rapporten fra Arbeidstilsynt står det at det var sterkt mugglukt på felleskjøkkenet. At var dyreekskrementer i sofaen på oppholdsrommet, og en «meget sterk kloakklukt» ved dusj og toalett. Det står også at «det virket ikke som det var foretatt noe renhold siden sesongen startet».

Gjevestad sier til Østlandsposten onsdag at de ikke gått til politianmeldelse ennå. Men saken er så alvorlig at den på flere punkter kan få rettslige etterspill.

- Kort frist

- Vi går løs på dette med en gang, og vil avklare med Arbeidstilsynet fremdriften, sier Bergausts bedriftsrådgiver Bjørn Diesen til NRK.

Han legger til at en frist på to uker er for kort til å bli helt ferdig på grunn at ferien har starten for mange.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark