Hopp til innhold

Hai i Oslofjorden

 

Galeorhinus Galeus - gråhai
Foto: Tom Murdoch Larsen

Det varme vannet i havet fører til at flere nye fiskearter, som tidligere ikke er observert langs kysten, observeres.

Det gjøres også flere observasjoner av arter som kun sjelden har blitt sett her tidligere. Havforskningsinstituttet opplyser at det aldri tidligere har blitt målt høyere vanntemperatur langs norskekysten sør for Stadt.

- Jeg har fått fire gråhaier i Holmestrandsfjorden. De er ikke veldig sjeldne, men jeg har bare fått to på de siste 20 årene, så det er litt rart at det er så mange av de nå. Det varme vannet spiller nok inn her, sier hobbyfisker Erik Håkonsen.

- Hvor store var de?

De var på mellom ti og femten kilo. Den ene av de fikk jeg da sønnen min på sju og en av hans kamerater var med. Det var første gangen denne kameraten fisket og lurte på om dette var vanlig. Da måtte jeg jo si at det ikke akkurat var vanlig, sier Håkonsen.

Uvanlig mange

- Det er ikke uvanlig med hai i Oslofjorden, men det er unormalt at det er så mange, sier Kristin Helle, ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Gråhai kan bli nesten to meter lang og veie rundt 34 kilo i våre farvann.

- Det er ingen som trenger å være redd for disse. De er overhodet ikke farlige, forteller Helle.

- Det er ikke uvanlig med hai i Oslofjorden, men det er unormalt at det er så mange.

Kristin Helle, ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Er det andre arter som er observert?

- Det er observert endel sverdfisk. Høye temperaturer og større bestander av sild og markell er nok årsaken til at det er flere spesielle arter i våre farvann i år. Det kan nok være at disse fiskene følger etter større stimer av sild og makrell.

- Kan dette bli et vanlig syn?

- Så lenge det er bra med mattilgang og høye temperaturer kan vi nok det. Det er også andre type fisk som kan bli sett, blant annet månefisk.

- Hva synes du om denne utviklingen?

- Det er jo litt skummel fordi vi vet så lite om hva dette kan føre til, sier Helle.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark