Hopp til innhold

Inviterer seg hjem til de eldre

Kommende uke iverksettes et nytt tiltak som skal gi de eldre i Porsgrunn en bedre alderdom. De som ønsker å bo hjemme lengst mulig skal få råd og hjelp til å muligjøre dette. Målet er økt trygghet og livskvalitet.

Helsefremmede tilbud
Foto: Philip Hofgaard / NRK

I første omgang vil alle som bor i Porsgrunn og er 75 år (født i 1938) få tilsendt et informasjonsbrev. Der tilbyr kommunen hjemmebesøk med råd og veiledning for å fremme helse og egen mestring. Målet er å gi de eldre en bedre alderdom med forebyggende tiltak og informasjon om hva kommunen kan tilby den enkelte.

Gleder seg

Berith Langbach

- De eldre en ressurs som burde vært bedre utnyttet, sier Lisbeth Langbach.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Berith Langbach er spesialsykepleieren i Porsgrunn kommune som har fått jobben med å besøke alle kommunens 75-åringer (Dog begrenset til de personene som per i dag ikke mottar noen helsetjeneste fra kommunen).

Hun gleder seg, men er litt spent på hvordan tilbudet vil bli mottatt.

– Jeg tror nok det blir en positiv opplevelse for begge parter, bare de sier ja til besøket. Jeg har informasjon og råd å komme med, og tid til å lytte.. Og de har livserfaring og tanker om hva som er viktig for dem. Jeg tror det kan komme mye godt ut av et slikt besøk.

Langbach har vært involvert i prosjektet siden mai og gleder seg til å komme igang med utsendelse av brevene.

– Jeg sender ikke ut alle på en gang, men tar område for område, slik at det ikke tar for lang tid mellom de mottar brevet og det at jeg ringer til dem. Målet er jo at de skal føle økt trygghet. Jeg er jo avhengig at de vil ha besøk.

Ser til Drammen

Ingrid Kåss

Kommunalsjef for helse og velferd i porsgrunn, Ingrid Elisabeth Kåss gleder seg over et helsefremmede tilbud til eldre fra 75 år.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kommunalsjef for helse og velferd i Porsgrunn kommune, Ingrid Kåss, er glad for at prosjektet nå kommer i gang.

– Det var det forrige utvalget for helse og omsorg som var veldig opptatt av helsefremmende arbeid for eldre.
De så til Drammen som har 12 år med gode erfaringer fra et tilnærmet likt tiltak.
Så etter en studietur til dit, ble det lagt frem et forslag for bystyret i 2010. Det resulterte i at tiltaket ble inlemmet i handlingsplanen for 2012, og nå er vi i gang.

Drammen har i flere år promotert tiltaket overfor andre kommuner på erfaringskonferanser. De har nå ti spesialsykepleiere engasjert, og er storfornøyd med ordningen.

Spesialsykepleier Heidi Kleven i Drammen kommune sier de bare har gode erfaringer.

– Det gir jo veldig trygghet for de eldre å ha en kontaktperson. Det at det er en i kommunene som vet om deg, og som bryr seg og vil ens beste. De avdekker jo også for eksempel tegn til demens og kan dermed varsle pårørende, eller være behjelpelig med å kontakte andre kommunale tjenester.

Kleven sier det er mange med gode erfaringer fra slikt forebyggende arbeidde.

– Et slik tiltak er faktisk lovpålagt i Danmark. Det er det ikke her.
Men kommunene er pålagt å drive forebyggende.
I Tønsberg også har de gode erfaringer, men de er organisert litt annereldes enn oss, sier hun.

I Porsgrunn understreker Ingrid Kåss at det å motta besøket er helt frivilling.

– Folk skal ikke føle at dette er noe som blir dyttet på de. Derfor håper vi på en god mottakelse og en god dialog.

Kontaktledd

Berith Langbach blir dermed kontaktleddet mellom de eldre og Porsgrunn kommune.

– Slik kan de eldre få en kontaktperson i kommunen som de kan ringe til om de lurer på noe, sier hun.

Hun viser til at aldersgruppen 75 har kjennt på det å være pensonist noen år og at det er en fin tid for en prat om eventuelle nødvendige endringer.

– Jeg vil komme til personer i mange forskjellig livssituasjoner. Det kan være alt fra at dagen har vært fin til at den har vært ganske dårlig.
Jeg har jo med meg noen overskrifter som jeg har lyst til å belyse, men så kommer det jo helt an på den jeg besøker, og hva den personen har behov for å snakke om, og ta opp.

Planen er at i årene fremover skal allefå tilbud om besøk det året de fyller 75.

– De som er eldre enn det... Nei, de har vi faktisk ikke noen planer for å besøke i dette tiltaket, men det var absolutt et relevant spørsmål, svarer Langbach på siste spørsmål.