Hopp til innhold

Flere skogbranner var ute av kontroll

Brannvesenet kjempet mot flere skogbranner i Telemark og Vest-Agder i starten av påsken.

Skogbrann Sauherad

Det er i øyeblikket fire skogbranner i Telemark. Også i Vest-Agder brenner det.

Foto: Øystein Økter / NRK

Brannvesenet hadde en stri tørn flere steder i dag. Onsdag ettermiddag ble det først meldt om to skogbranner i Telemark, en i Nome og en ved Kvitsund.

Ved midnatt hadde brannmannskapene kontroll over en brann i
Sauherad. Ved 110-sentralen i Telemark opplyser brannvesenet tidlig natt til torsdag at det pågår etterslokking og at de har kontroll over det brannherjede området i Sauherad.

Brannen i Nome var i nærheten av Øvre Stavsjø, og spredte seg raskt i et område med flere hytter. Brannen ble meldt slukket rundt klokken 16.

Årsaken til brannene er ifølge politiet bråtebrann.

– Vi oppfordrer alle til å være svært forsiktig med åpen ild i Sør-Norge denne påsken, ellers blir det flere skogbranner, sier varabrannsjef i Skien, Ove Stokkeland.

Hadde ikke kontroll i Sauherad

Brannvesenet hadde lenge ikke kontroll i et område i Sauherad, ved en fjelltopp som heter Brattingsborg. Dette er i sydenden av Heddalsvannet.

– Her har brannen spredt seg oppover, og brannhelikopteret er på vei fra Kviteseid og til dette området, sa operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Karl Jørgensen onsdag kveld.

Ved 20-30-tiden melder brannvesenet at de har kontroll over brannen.

Onsdag ettermiddag ble det meldt om hele fire branner i Telemark, og en i Vest-Agder. En skogbrann sør for Hauggrend i Fyresdal som ble meldt rundt klokken 16 ble slukket rundt klokken 18.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skogbrann Kviteseid

Brannvesenet har ikke kontroll over skogbrannen i Kviteseid.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Dårlig med vann i området

Det ble brukt et brannhelikopter i slukningsarbeidet ved Kvitsund.

– Bakkemannskapet har ikke full kontroll over brannen siden den er i et småkupert og bratt terreng. Det er ikke snakk om mange åpne flammer, men mest røyk, fortalte brannmester i Vest-Telemark brannvesen, Tore Meltveit, til NTB ved 17-tiden.

Det var dårlig med vannforsyning i området slik at eneste effektive slukningsmetode var å benytte helikopter.

Flere skogbranner

NRK.no sin reporter i området, Anne Lognvik, fortalte hun kunne se røyk og mye flammer oppover i området.

– Det er også svært tørt i området, og det er furuskog, lyng og mose det brenner i. Brannvesenet her har ikke kontroll over brannen her, fortalte hun.

Også i Vest-Agder brant det onsdag ettermiddag. Brannvesenet rykket ut med ti mann til en skogbrann noen hundre meter øst for Lølandsvatnet mellom Gyland og Sira i Flekkefjord kommune, skriver Fædrelandsvennen.

Også denne skogbrannen foregikk i et ulendt terreng, og brannmannskapene hadde ved 17.30-tiden ikke full kontroll over brannen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark