Hopp til innhold

Isklatrere reddet på Rjukan

To skotske isklatrere ble mandag kveld hentet ned fra Kvitåfossen på Rjukan etter å ha sittet fast i en foss i flere timer.

Kvitåfossen

Politiet iverksatte redningsaksjon da de fikk melding om at to skotske isklatrere sto fast i Kvitåfossen på Rjukan.

Foto: NRK

De to klatrerne, en mann og en kvinne, er ifølge politiet fra Skottland. De ble stående fast høyt oppe i fossen under en klatretur til Kvitåfossen mandag.

Politiet fikk melding om hendelsen av en venn av paret, og sendte ut tre lokalkjente klatrere fra Langfjella alpine fjellredningsgruppe.

Kalde, men ved godt mot

Da NRK var i kontakt med Jon Haukåssveen i klatregruppa tidligere i kveld, var de i gang med å lokalisere klatrerne, slik at de kunne forberede seg på å gå inn fra siden i samme høyde som de sto.

Redningsmannskapene fikk kontakt med klatrerne i 21.30-tiden. Ifølge TA fikk politiet da beskjed om at kvinnen var utmattet, men at de begge skal ha blitt beroliget av å se redningsmannskapene i bunnen av fossen,

– De er kalde, men skal være ved godt mot, sa operasjonsleder Jens Arne Bærland til TA.

Gleder seg på varm dusj

Rundt 22.30 var isklatrerne trygt nede fra fjellet, og Haukåssveen forteller at redningsarbeidet har gått smertefritt.

– De hadde hodelykter med seg, så de lyste med dem slik at vi så omtrent hvilken høyde de sto i.

Paret sto fast om lag 100 meter over bakken. Ifølge Haukåssveen var de overraskende varme med tanke på hvor lenge de hadde stått og ventet på hjelp.

– Nå gleder de seg bare til en varm dusj og et måltid mat, sier han til NRK.

Frossent tau

Det er ikke klart hvorfor de to isklatrerne satt fast i isen, men politiet har fått informasjon om at klatretauene deres frøs til is under turen.

– En teori er at det er derfor de ikke kommer seg ned, sier operasjonsleder Jens Arne Bærland til Varden.

Både brannvesenet, ambulanse og politi var på stedet under redningsaksjonen. Kvitåfossen er tilgjengelig fra vegen som går opp til Gaustablikk.

– Jeg trodde jeg skulle dø

NRK.no følger saken.

Jon Haukåssveen

Jon Haukåssveen fra Langfjella alpine fjellredningsgruppe hentet ned fjellklatrerne sammen med to andre. Bildet er tatt ved en tidligere anledning, og viser Kvitåfossen i bakgrunnen.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.