Hopp til innhold

Hyttekrig i Nissedal

Nissdal kommune må fjerne 1000 hytter.

Hytte på fjellet.

Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nissedal kommune har fått pålegg fra fylkesmannen om å kutte kraftig i tallet på nye fritidshus.

Kommunen planlegger å bygge 2000 fritidsboliger - men nå vil fylkesmannen redusere tallet til drøyt 1000.

Får ikke bygge hytter i strandsoner

Nissedal får ikke lov til å bygge hytter i strandsoner, slik kommunen ønsker, sier miljøvernsjef hos fylkesmannen Morten Johannessen.

- Strandkanter er viktige for naturmiljøet, for de som bruker området til friluftsliv, og for de som har hytter i området, sier han.

Nissedal kommune må sette strek over planlagte fritidshus ved mindre vann. Fylkesmannen sier også nei til tre felt, mellom de 500 hyttene på Kyrkjebygdheia, fordi de ikke vil bygge i urørt natur.

Skulle skaffe arbeid og inntekt

2000 fritidshus skulle skaffe arbeid og inntekt for folk i Nissedal. Men nå får kommunen pålegg om å skrinlegge planer som skulle snu nedgang til oppgang i folketallet.

- Vi har full forståelse for at Nissedal kommune har hytter og reiseliv som sentral satsing, men samtidig er det vår rolle at utbygging skjer innenfor visse rammer, sier Johannesen hos fylkesmannen.

Siste ord er ikke sagt

Men siste ord om hyttestriden i Nissedal er ikke sagt. Ordfører i Nissedal, Øyvind Tveit, mener at fylkesmannen ikke kan fjerne fritidshus med den grunngivelsen om at de ligger i urørt natur.

- Vi mener at det kartgrunnlaget fylkesmannen bruker ikke er korrekt. Vi tror og vet at det er tekniske inngrep nærmere disse områdene enn hva kartene viser, sier Tveit.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark