Hopp til innhold

Manglet tilsyn med barna

Taperforeningen anklager kommunene og fylkesmannen i Buskerud for ikke å føre tilsyn med barnevernsinstitusjonene.

Barnevern (Illustrasjonsfoto)
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

Kommunene i Buskerud har så å si aldri foretatt inspeksjoner med barnehjemmene eller skolehjemmene.

Det førte til at mange barnehjemsbarn i fylket på 50-, 60- og 70-tallet opplevde overgrep, mishandling, omsorgssvikt og seksuelle overgrep, mener generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne.

Mangel på tilsyn

- Jeg kan ikke huske at noen kom og snakket med meg fra kommunen. Det var ingen tilsyn av noe slag, sier Erik Norr Gatevold, som hadde seks vanskelige år på barnehjem.

Kommunene skulle følge barnevernloven fra 1953. Dermed hadde de plikt til å føre tilsyn med barneverninsitusjoner og spesialskoler. Samtidig skjedde det ting bak dere rygg.

- Hver morgen og kveld måtte jeg opp i senga til bestyreren på barnehjemmet for å kose, som hun kalte det. Det synes jeg var forferdelig vemmelig og det har preget meg gjennom alle disse årene etterpå, sier Gatevold.

Oppvaskmøte

Den gang var det Fylkesmannen som hadde det øverste tilsynsansvaret. Nå blir det oppvaskmøte. Stiftelsen Rettferd for taperne vil møte Fylkesmannen på onsdag.

- Kommunene og Fylkesmannen som hadde barnehjem må ta ansvar for det disse har vært utsatt for. Fylkesmannen skulle hatt tilsyn mellom to og tre ganger i året i følge loven. Når det ikke skjedde ga det grobunn for overgrep av forskjellig art, blant annet seksuelle overgrep av pedofile, sier generalsekretær Ola Ødegaard.

- Selvfølgelig vil vi beklage dette hvis det er slik at Fylkesmannen ikke har utført sin oppgave. Jeg tror det er mangefull dokumentasjon på hva som egentlig har blitt gjort, sier Anne Cathrine Dahl, ved fylkesmannens sosial og familieavdeling.