Hopp til innhold

Norge skal lære av Nordland

En kampanje der oppdrettsnæringen samarbeider med Vegvesenet, har ført til at 6000 lakse-trailere i Nordland får sjekket dekk og kjettinger.

Vogntog Leirosen

Dette kommer til å bli sjeldnere syn, hvis kampanjen til oppdrettsselskapene gir like gode resultater i tiden som kommer.

Foto: Leserbilde

Dermed har man klart å halvere antall trailer-dekkfeil på ett år. Nå skal hele Norge lære hvordan nordlandsoppretterne har bidratt til å halvere antall feil på trailerdekk.

For det gjentar seg hvert år når høstens første snø kommer, at trailere med dårlige dekk havner i grøfta. Resulatet er kaos på veiene. Derfor har laksenæringa i Nordland sammen med Vegvesenet startet en kampanje mot utforkjøringer. Det sier salgssjef Bjørn Olvik i oppdretts-selskapet Nova Sea i Lurøy.

Halverte avviket

– I to år har vi gjennomført dette prosjektet der vi har sjekket trailerne som komer til pakkeriet for å hente laks. Utviklinga viser at fra første til andre året halverte vi antall avvik vi fant på bilene.

I praksis betyr dette at oppdretterne krever at alt er i forskriftsmessig stand før vogntogene forlater pakkeriet.

22 oppdrettsselskap deltar

I dag er det 22 oppdrettselskap i Nordland som deltar i dette prosjektet,og i januar skal Veidirektoratet bestemmeseg for om satsingen på trailersikkerhet i Nordland skal komme resten av landet til gode. Det sier Frits Karlsen, seksjonsleder i vegvesenet Nord.

– Da er vi lovet at Vegvesenet skal stille en kontaktperson i hver region til å følge opp dette her.

– Når vi som brukere krever at skal få bedre kjettinger på bilene sine, så må eiren av bilen gjør det, sier Bjørn Olvik.