Hopp til innhold

Må i fengsel for å ha oppbevart 50 våpen ulovlig

En 51-åring fra Fauske må i fengsel for å ha oppbevart rundt 50 våpen ulovlig.

Våpenbeslag på Fauske

TOK OPP EN HEL CELLE: Politiet på Fauske fikk ikke plass til alle våpnene på det vanlig oppbevaringsrommet og måtte ta i bruk en fengselscelle.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde/NRK

I september i fjor fikk politiet et tips fra en årvåken nabo. Dermed rykket de ut til en privatbolig i Fauske utenfor Bodø.

Der ble mannen pågrepet under en væpnet aksjon og rundt 50 våpen ble beslaglagt.

Nå er mannen dømt til 45 dagers ubetinget fengsel. I tillegg vil myndighetene beholde de aller fleste våpnene de fant, skriver Avisa Nordland.

I det personlige våpendepotet fant politiet blant annet 40 ulike haglgevær, luftgevær og salonggevær. I tillegg fant de fire luftpistoler, en startpistol, en harpun, en hjemmelaget armbrøst og to slaktemasker.

Enkelte av våpnene er ulovlig å bære i Norge, uavhengig av våpenlisens

Forbud

51-åringen ble i 1996 ilagt forbud mot å inneha og erverve våpen. Forbudet omfattet også ikke-registreringspliktige våpen, i praksis luftgevær.

I 2000 ble en ny søknad fra mannen avslått.

Våpenbeslag på Fauske

HJEMMELAGD: Blant de beslaglagte våpnene fant politiet en hjemmelagd pistol.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde/NRK

– Vi fant våpen i omtrent alle rom. Ammunisjon og tennhetter lå rundt overalt. Døra til huset var ulåst, og verken våpen eller ammunisjon var sikret på noen slags måte, forklarte politibetjent Per Arnt Ludvigsen i Salten tingrett ifølge Saltenposten.

Politiadvokat Margrete Torseter la i retten ned påstand om 60 dagers fengsel og ønsket at alle våpnene skulle bli inndratt.

– Har ikke fått svar

Forsvarer Svein Skipnes mente 51-åringen måtte frifinnes. Skipnes mente det ikke finnes noen hjemmel for å nekte mannen å ha våpen som ikke er registreringspliktige.

– Han har aldri lagt skjul på at han samlet på våpen. Dessuten har han ikke fått svar på flere av søknadene sine om våpentillatelse og har da trodd at alt var greit, sa forsvareren i retten.

Ifølge Avisa Nordland fastslår Salten tingrett at det er skjerpende at våpnene ble oppbevart usikret. Det er også skjerpende at våpnene ble oppbevart sammen med ammunisjon og at han tidligere er bøtelagt for samme forhold. Det er ytterligere skjerpende at han forbryter seg nok en gang, slår tingretten fast.