Hopp til innhold

Lager film om Vassdalulykken

I dag er det 26 år siden Vassdalulykken. Gunnar Sohlberg Hagen har laget dokumentar om den tragiske ulykken der 16 soldater mistet livet.

Vassdalenulykken er den verste det norske forsvaret har opplevd i fredstid. 31 soldater ble tatt i et stor snøskred i Bjerkvik i Nordland 5.mars 1986. 16 av soldatene omkom.

Det er Gunnar Sohlberg Hagen fra Bodø som fikk ideen om å lage en dokumentar om ulykken.

– Denne historien har alltid interessert meg. Delvis fordi jeg er jevngammel med disse folkene, og jeg hadde kamerater som var i området på øvelse da dette raset gikk. Jeg føler at denne saken roper om en større film, sier Hagen.

I august i fjor fikk han være med flere av de som var berørt av ulykken tilbake til Vassdalen. Mange av dem hadde ikke vært der på 25 år. Dokumentaren er nylig ferdig, og ligger nå til vurdering hos NRK og TV2.

Nato-øvelse

Det er onsdag 5. mars 1986. Ute blåser det en bitende kald kuling som skapte en kuldeeffekt på rundt 50 minusgrader. Den årlige NATO-øvelsen med 20.000 soldater er i full gang.

27 soldater og tre befal fra tropp 2 i Ingeniørkompaniet ved Brigaden i Nord-Norge er på vei inn Vassdalen like nord for Bjerkvik for å lage en beltevogntrase som skal brukes under angrepet på en fiendtlig styrke lenger nord. Klokken passerer 13.00.

Så kom et stort drønn.

Tilsammen 31 soldater ble tatt av det 100 meter brede skredet. 13 soldater ble bare delvis begravd, mens én greide å holde seg oppå snøen.

Ytterligere én overlevde over tre timer under et 1,5 meter tykt snølag. Han ble funnet med ryggen opp mot en beltevogn og med en arm foran ansiktet. Det dannet trolig en luftlomme.

Bergingsarbeidet i Vassdalen 1986

SØKER: Letemannskaper i Vassdalen i 1986.

Foto: NRK

Siste offisielle markering

I fjor, 25 år etter, var det siste gangen Vassdalenulykken ble markert offisielt av forsvaret.

Gunnar Sohlberg Hagen

Gunnar Sohlberg Hagen.

Foto: Privat

Tre av de overlevende i troppsledelsen, - troppssjef Claus F. Svendsen, Stein Gunnar Frostrud og sersjant Eivind Hovin fant ut at nå var tiden kommet for å samle soldatene som opplevde ulykken.

– Etter ulykken ble de spredt for alle vinder. Mange har ikke hatt kontakt med sine skjebnekamarater. Men de tre klarte å samle så og si alle, sier Hagen.

Dette gjelder både de som ble tatt av raset og troppskameratene som lå i telt lengre nede i dalen. De skulle komme etter, og var også de som måtte inn og grave opp både levende og døde kamerater.

Et filmteam fulgte dem da de tok turen inn i Vassdalen den siste helgen i august i 2011.

– Det som er spesielt er at de går inn ilag, for mange av de berørte har ikke vært der på 25 år, sier Hagen.

Dokumentaren heter «Den siste marsjen». Gunnar Sohlbberg Hagen og Rune Nilsen i News on Request er regissører, og Tomas Evjen er produsent.

Minneplakett

MINNEPLAKETT: Jan Terjesen tar bilde av minneplaketten over de som omkom i skredet.

Foto: News on Request

Sterke inntrykk

Gunnar Hagen har fulgt tre av de overlevende som var med å arrangere marsjen. Han sier det var en sterk opplevelse.

– De tre har holdt sammen i alle år. Men selv i dag, 26 år etter, sliter de veldig med disse tingene. Jeg vet at mange i dag har det veldig tøft. Det sier litt om hva de som opplevde den store tragedien i fjor har i vente, sier Hagen.

Obersten med det store hjertet

Arne Pran glemmer aldri Vassdalen-ulykka

Etter ulykken var det bare en mann som sto frem og tok ansvar for den 5000 mann store brigaden som deltok på Nato-øvelsen. Det var brigadesjef, oberst Arne Pran, som ga tragedien et menneskelig ansikt.

Foto: Arne Flaaten / F-Forsvarets forum

Brigadesjef Arne Pran var den fra forsvaret som tok ansvaret for Vassdalenulykken.

– Det var mitt ansvar som leder, sier mannen som ble kjent som obersten med det store hjertet.

I fjor sa Pran at han fortsatt tenker på ulykken, og hvordan den kunne vært unngått.

– Det har ikke gått en uke i disse årene uten at jeg har tenkt på dødsskredet, sa Pran.

I etterkant av ulykken fikk Pran blomster og over 3000 brev fra hele landet.

Video 25 år siden Vassdal-ulykka

25 år siden Vassdal-ulykka.

Forsvaret fikk massiv kritikk i etterkant av ulykken. Dokumentaren tar ikke opp disse problemstilligenne.

– Vi legger vekt på de mellommenneskelige forholdene, og ikke straffskyld, sier Hagen.

Les mer, se TV-innslag og hør radio-reportasjer på NRK Nordlands fylkesleksikon.

Årets øvelse i gang

Denne uken starter årets Nato-øvelse Cold Response, som er den største øvelsen forsvaret har gjennomført på ti år. 16.000 soldater fra 15 nasjoner deltar, og øvelsen finner sted i området Harstad, Narvik og Tromsø.