Hopp til innhold

Advarer mot å spise krabbe

Høye verdier av kadmium i taskekrabbe gjør at Mattilsynet går ut med advarsel til folk om å spise krabbe.

Krabbe

Mattilsynet advarer mot å spise krabbe på grunn av høye nivå av kadmium.

Foto: Ellinor Hansen / NRK


Mattilsynet har i samarbeid med næringsinteressenter og miljøvernmyndigheter gjennomført undersøkelser langs kysten av Nordland fra Støtt til Hamarøy i 2010 og 2011.

Undersøkelsene er rettet mot nivå av kadmium i taskekrabbe fangstet i nevnte område.

Høye nivå

EU har satt en øvre grenseverdi for kadmium på 0,5 mg/kg våtvekt. Denne grenseverdien er også tatt inn i norsk regelverk. Kadmium er et tungmetall som er klassifisert som miljøgiftig.

Det er tatt ut 14 samleprøver i 2010 og 15 samleprøver i 2011. Undersøkelsene viser at det er høye nivå av kadmium i brunmat og klokjøtt i krabber fangstet i dette området. Flere prøver viser nivå av kadmium i klokjøtt over grenseverdien for kadmium på 0,5 mg/kg våtvekt.

Gir kostholdsråd

På bakgrunn av disse undersøkelsene mener Mattilsynet at det er grunnlag for kostholdsråd vedrørende inntak av taskekrabbe fangstet i dette området.

På grunn av funn av høye verdier av kadmium fraråder Mattilsynet konsum av taskekrabber fangstet i området fra og med Saltfjorden nordover til Leinesflesjan i Steigen.

Mattilsynets undersøkelse viser at det er en høy risiko for at klokjøttet fra taskekrabber fangstet i området fra og med Saltfjorden til Leinesflesjan i Steigen overstiger grenseverdien på 0,5 mg kadmium/kg.

Dersom taskekrabbe skal fangstes i dette området for omsetning, må det iverksettes omfattende prøveuttak for å sikre at nivået av kadmium i taskekrabbe som omsettes ikke overstiger grenseverdien.