Hopp til innhold

Narvik blir med på barnevernsordning

Politikerne i Narvik bestemte seg i dag for å si ja til å være med på den felles oppreisningsordninga for tidligere barnevernsbarn. Arbeiderpartiet og Høyre stemte mot.

Barnehjemsbarn

OPPREISNING FOR OVERGREP: Flere tusen tidligere barnevernsbarn over hele landet har allerede fått ei unnskylding og erstatning etter å ha vært utsatt for overgrep på fram til starten på 90-tallet. Nå kommer endelig nordlandskommunene fram til ei felles oppreisningsordning.

Narvik kommune har sluttet seg til ei felles oppreisningsordning for tidligere barnevernsbarn. Dette er den ordninga som Fylkesmannen har foreslått, og som kan gi nordledninger som har vært utsatt for overgep mer enn 700 tusen kroner i erstatning.

Ikke prestisje i saka

Rådmannen hadde innstilt på at kommunen skulle si nei fordi ordninga blir for dyr. Arbeiderpartiet og Høyre gikk for rådmannens innstilling, mens SV, Frp, V og Krf ville det annerledes. Dermed tapte Ap-ordføreren saka i bystyret.

– Dette er ingen stor og prestisjetung sak for meg, så det er helt greit. Det som jeg synes er vanskelig er å gå inn for ei ordning som i tillegg til utbetalinger vil påføre oss en del administrative utgifter.

Har Narvik kommune råd til å være med på ordninga?

– Jeg mener at vi ikke har råd til det men det betyr ikke at de som har krav på erstatning ikke skal få det. Det har vi løst på en god måte til nå, og det tror jeg vi kunne gjort videre.

Ville slippe utgifter

Karen Margrethe Kuvaas, ordfører i Narvik (Ap)

Karen Margrethe Kuvaas, ordfører i Narvik (AP).

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det er den såkalte Stavangermodellen fylkesmannen i Nordland har invitert samtlige kommuner til å være med på. Et sekretariat i fylkeskommunen skal ta hånd om ordninga, og det er denne utgiften Narvik-ordføreren helst ville ha sluppet.

Nei, det betyr jo bare at Narvik blir nok en kommune som slutter seg til ordninga. Og når vedtaket først er gjort, så håper jeg at mange nordlandskommuner slutter seg til. For det vil jo ha en kostnadsreduserende effekt.

Viktig at Narvik er med

Trond Gården, Fylkesmannen i Nordland

Trond Gården, seksjonsleder hos Fylkesmannen.

Foto: Anne Aase / NRK

Seksjonsleder hos Fylkesmannen i Nordland, Trond Gården, er glad for at Narvik nå likevel blir med på ordninga.

– Det er veldig positivt at Narvik har snudd. Nå har vi med flere av de store kommunene i fylket, som Vefsn, Rana, Sortland, Fauske og Narvik.

Til sammen har 15 kommuner nå sagt ja til å være med på oppreisningsordninga.

– Mange kommuner har bedt om utsettelse, og så langt har ingen kommuner gitt skriftlig beskjed om at de ikke blir med. Dermed kan det bli slik at de fleste av fylkets 44 kommuner slutter seg til, og det er bra, sier Gården.

Ikke ekstra utgifter

Det er Nordland fylekskommune som skal være vertskap for ordninga, gjennom et sekretariat og et utvalg som skal vurdere søkndane. Fylkesmannen har tidligere anslått at så mange som 250 nordlendinger kan komme til å søke om erstatning. Og ordninga skal ikke påføre kommunene ekstra utgifter.

– Kommunene trenger ikke å være redd for at de må betale for administrasjonen av ordninga. Fylkesmannen skal bruke skjønnsmidler til dette. Så det blir bare de direkte utbetalingene kommunene må stå for, understreker Trond Gården.

Alle skal få

Tldligere barnevernsbarn kan få utbetalinger på over 700 tusen kroner dersom de ble utsatt for overgrep på barnehjem eller i fosterhjem fram til først på 90-tallet.

– Det er vanskelig å si. Vi har jo gjort utbetalinger tidligere. Og om det er noen som har krav på oppreisning så skal de selvsagt få det.

Video Barnehjemsbarn kan få erstatning

Barnehjemsbarn kan få erstatning