Hopp til innhold

Rekordmange søkere til UiN

1. januar i år ble Høgskolen i Bodø til Universitetet i Nordland. Det har tydeligvis gjort fristelsen for nye studenter større.

Høgskolen i Bodø

Universitetet i Nordland opplever i år en økning på 20 prosent i antall søkere.

Foto: Jaro Hollan

Når totalt 1652 førsteprioritetssøkere i disse dager mottar tilbud om studieplass ved UiN, er dette en økning på omkring 20 prosent sammenlignet med tilsvarende tall i 2010.

Økningen jevnt fordelt

– De siste tre årene har utviklingen av studenttallet vært klart positiv. Vi opplever jevnt over flere søkere per studieplass enn tidligere, og det er gledelig at økningen i høst stort sett fordeler seg jevnt på fakultetenes studietilbud, sier fungerende studie- og forskningsdirektør Petter Román Øien ved Universitetet i Nordland til uin.no.

Den gode søkningen fører til at Universitetet i Nordland vil tilby færre studier på restetorget.

– Likevel er det viktig å føye til at det fortsatt er ledig kapasitet på enkelte av våre studietilbud. For dem som fortsatt har lyst til å studere ved Universitetet i Nordland, er det fortsatt muligheter for en studieplass på enkelte studier, sier Petter Román Øien.

Flere får tilbud om studieplass

69 prosent av søkerne til høyere utdanning fikk tilbud om studieplass. Onsdag morgen åpnet restetorget med nærmere 3.000 ledige plasser.

Aldri tidligere har så mange søkt opptak til høyere utdanning, og aldri har det vært sendt ut så mange tilbud om studieplass som i år, viser tall fra Samordna opptak. De norske lærestedene vil til høsten ta opp flere studenter enn tidligere år, og flere søkere får tilbud om studieplass.

I alt har circa 74.500 fått tilbud om studieplass til høsten. Dette tilsvarer omtrent 69 prosent av søkerne og er rundt 3.200 flere enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Av knapt 108.000 søkere er omtrent 88.000, eller circa 81,5 prosent, kvalifisert for opptak til minst ett studium. Dette er en økning på 3,6 prosent sammenlignet med fjoråret.

13.900 uten studieplass

Foreløpig står rundt 13.900 kvalifiserte søkere uten studieplass. Selv om antallet kvalifiserte søkere har økt med circa 4.300 sammenlignet med i fjor, er det ifølge Kunnskapsdepartementet likevel ingen vesentlig økning i søkere uten tilbud.

2.917 studieplasser på 488 studier ved 36 læresteder lyses nå ut på Restetorget hos Samordna opptak.

Ifølge Kunnskapsdepartementet tilsier erfaringen fra tidligere år at mange av dem som i øyeblikket står uten studieplass, fortsatt kan regne med å få tilbud om plass.

Lite ledig i Bergen

Også i år er tendensen at mange ønsker å studere i de store byene, særlig i Oslo, Bergen og Trondheim. I nord er det Bodø og Tromsø som får flest søkere.

Dette er også merkbart på restetorget. Hvis du ikke har fått studieplass og vil studere i Bergen, har du få muligheter igjen nå til høsten.

Ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen er alle studieplassene fylt opp, og ved byens høyskole er det kun ledige plasser på tre studieprogrammer, hvorav alle er ingeniørutdanninger.

I Oslo har den vordende studenten uten studieplass litt flere muligheter. Her kan man fremdeles studere til å bli ingeniør ved Høgskolen i Oslo og velge blant fire studieprogrammer.

Ved Universitetet i Oslo er det ledig plass på sju studieprogrammer, og man kan her velge mellom tysk, teologi, midtøstenstudier og tre ulike spesialiseringer på lektorprogrammet.

Vil du studere ved NTNU i Trondheim, har du kun tre valgmuligheter igjen dersom du ikke har fått studieplass. Alle disse er ulike linjer på yrkesfaglærerutdanningen. Ved Høgskolen i Sør-Trøndelag har du litt flere muligheter, der kan du onsdag formiddag velge blant seks studieprogrammer.

Den gledelige meldingen er at det fortsatt er mange ledige studieplasser ved universitetene i Tromsø og Nordland - i Bodø.

Flere velger helsestudier

Det er sendt ut 6,6 prosent flere tilbud om studieplass til helse- og sosialfagutdanningene i år sammenlignet med i fjor.

– Jeg er glad for at ungdommen velger de utdanninger som trengs. Jeg tolker den økte tilstrømningen til helse- og sosialfagene som et uttrykk for at mange gjerne vil være med på å utvikle velferdssamfunnet, sier statsråd Tora Aasland.

Også til realfaglige og teknologiske studier er det sendt ut flere tilbud om studieplass i år enn tidligere, og dermed ser det ut til at nedgangen for real- og teknologifag har snudd.

Opptaket til lærerutdanningene er stabilt, med en liten økning i antallet utsendte tilbud til femårig integrert lærerutdanning. Opptaket til grunnskolelærer- og førskolelærerutdanningene i sentrale strøk er stabilt godt, og det er fortsatt ledige studieplasser ved enkelte institusjoner i distriktene.

Svarfrist for å akseptere tilbudt studieplass er 26. juli.