Hopp til innhold

- Å kjøpe jagerflyene er hodeløst og kaotisk tøv

SVs Stein Ørnhøi, som sitter i UDs sikkerhetsutvalg, fyrer løs mot kjøp av amerikanske jagerfly.

F-35 Lightning II, Joint Strike Fighter

JAGERFLY: Slik ser jagerflyene ut fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin.

Foto: Lockheed Martin

På Arbeiderpartiets landsmøte i april kunngjorde forsvarsminister Grete Faremo at regjeringen ville bestille de fire første kampflyene av typen F-35. Totalt vil disse koste 4,8 milliarder kroner.

Tidligere denne uken reagerte SV`s Stein Ørnhøi med å si at det ikke var noen dårlig idé for SV å trekke seg ut av regjeringen over denne saken.

Ørnhøi sier tallene som er blitt lagt fram ikke holder mål.

– De tallene som er lagt frem for kjøp av de amerikanske jagerflyene er kaotisk tøv. Nå ligger det i tillegg en særskilt proposisjon hvor man skal kjøpe de fire første treningsflyene, sier Ørnhøi.

Medlem i UDs Sikkerhetsutvalg

De fire flyene skal brukes til utdanning og trening for de norske flygerne, og planen er at de skal være levert fra produsenten så tidlig som i 2016.

Ørnhøi er mangeårig SV-politiker, medlem i UDs Sikkerhetsutvalg, har sittet flere perioder på stortinget og har tatt sjefskurs ved Forsvarets høyskole.

Da debatten gikk om Norge skulle kjøpe svenske eller amerikanske jagerfly, ble Ørnhøi beskyldt for å drive lobbyvirksomhet for svenske våpenhandlere.

Valget falt som kjent på amerikanske jagerfly, noe Ørnhøi sier vil få konsekvenser for energi og fiskeripolitikken i nord.

– Dersom jeg hadde vært medlem av stortinget i dag, så ville jeg bedt forsvarsministeren om å trekke proposisjonen om å kjøpe disse «prøve-jagerflyene».

– Meningsløse regnestykker

Anskaffelsen av jagerflyene skal gjennom Stortinget før bestillingen kan gjennomføres fra Forsvaret.

Stein Ørnhøi

SVs Stein Ørnhøi sitter i Utenriksdepartementets Sikkerhetsutvalg.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Alle regnestykker rundt flykjøpet er meningsløse. Forsvarsdepartementet og stortinget burde ha lært av det økonomiske kaoset rundt kjøpet av fregatter. Da ble det kjøpt fem regatter til fem millioner kroner stykket, hvor to av fregattene har blitt reservedelslagere, mens man knapt har råd til å drifte de tre andre. Nå setter de i gang samme hodeløse prosess når det gjelder kjøp av jagerfly, sier Ørnhøi.

Regjeringen har tidligere gått inn for at det er det fly av typen F-35 Joint Strike Fighter (JSF) fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin som skal være Norges framtidige kampfly. Det er ennå ikke helt klart hvor mange fly som skal kjøpes, men i den siste kostnadskalkylen opererer Forsvarsdepartementet med 56 fly i sine beregninger.

– Konsekvenser for nordområdene

– Stadig flere land posisjonerer seg nå for å få sin bit av rikdommen i nord. Kampen står om mineraler, olje, gass og fisk. I tillegg kommer nordøstpassasjen til å bli en av verdens viktigste transportveier.

Det fortalte Jan Egeland i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, (NUPI) og Stein Ørnhøi i UDs sikkerhetsutvalg under et foredrag om Norges sikkerhetspolitiske utfordringer i Bodø i går.

Ørnhøi sa at det han kaller for den hodeløse pengebruken som planlegges på jageflykjøpet, kommer til å svekke Norges mulighet til å hevde sine interesser i det samme området.

– Det blir ikke penger igjen til å ha normal og nødvendig tilstedeværelse i nordområdene. Nå vet vi at det er der det utvikler seg til å bli et geopolitisk sentrum i verden når det f.eks gjelder energi og fisk, så en slik pengebruk får alvorlige konsekvenser, avslutter Ørnhøi.

1 milliard dyrere

Ifølge Forsvarsdepartementet ser det nå ut til at hele innkjøpet av 56 jagerfly vil bli 1 milliard kroner dyrere, eller rundt 2,5 prosent.

Ved forrige gjennomgang da saken var oppe i Stortinget var kostnadene ved å anskaffe 56 fly av typen F-35, inkludert våpen, logistikk og støtte, beregnet til 42 milliarder kroner.

Som medlem i UDs sikkerhetsutvalg holdt Stein Ørnhøi fredag foredag ved Universitetet i Nordland om nordområdene. Det er også satsingen i dette området som Ørnhøi frykter vil bli redusert.