Hopp til innhold

Mann funnet død under firehjuling

En mann i 30-årene er funnet omkommet under en firehjuling på Torget ved Brønnøysund. Trafikkeksperter vil ha kjøretøyene bort fra veien.

ATV

Dette var firehjulingen som mannen ble funnet under. Politet etterforsker hva som skjedde.

Foto: Ole Christian Olsen

Mannen ble funnet i ei veigrøft med kjøretøy over seg på øya Torget. Personen kjørte på en gårdsvei sør for Vikerfjellet.

– Politiet fikk først melding om at det lå en ATV i grøfta på øya Torget i Brønnysund klokka 08.37. Vi rykket ut, og da vi kom fram så lå det et kjøretøy veltet og under den lå det en død mann, sier operasjonsleder Jørn Øyen ved Helgeland politidistrikt.

– Vi vet heller ikke når ulykka skjedde, sier Øyen.

Nå varsles de pårørende om det som har skjedd.

Mange ulykker med firehjulinger

Grøft

Det var i denne grøfta firehjulingen ble funnet. Mannen lå under kjøretøyet.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK

Ulykkesstedet er ikke langt unna det kjente fjellet Torghatten. Det er bebyggelse hele veien utover, men ikke der mannen er funnet.

– Mannen er i 30-årene, men noe mer om hvem han er kan vi ikke fortelle akkurat nå, sier Øyen.

Teknikere fra Statens vegvesen og politiet undersøker nå hva som har skjedd, men har så langt ingen klar formening om ulykkesårsak.

Bør vekk fra veiene

Tore Lysberg og Leif Håkestad

BØR AV VEIEN: Trafikksjef i Statens vegvesen region nord Tore Lysberg og virksomhetsleder ved Bratten aktivitetspark i Bodø Leif Håkestad ved en av ATV-ene som man kan lære å kjøre på i aktivitetsparken.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Antall ulykker med firhjulinger på norske veier øker. Bare i juli i år ble det meldt om fem ulykker med personskader her til lands.

Les mer: – Ulykker med firhjulinger nær fordobles hvert år

Flere har tidligere tatt til orde for høyere aldersgrenser for kjøring av ATV. Vegdirektoratet har ønsket å forby kjøring på offentlig vei, og det støtter trafikksjef i Statens vegvesen region nord, Tore Lysberg

– Dette er et kjøretøy som er utviklet for nyttebruk, eller på lukket bane. Fra et trafikksikkerhetsståsted så er det ikke bra at kjøretøyene blir brukt som leketøy, sier han til NRK.no.

– ATV-ene passer best til arbeidet de er utviklet til, nemlig vedkjøring og skogsarbeid.

– Tror du det kommer strengere regler?

– Det er noen få år siden ATV-ene kom til Norge i rikt monn, og nå begynner vi å få en oversikt over hva som skjer. Statens vegvesen vil gå inn å vurdere de ulykkene som skjer, og forhåpentligvis vil det danne grunnlag for å eventuelt gjøre noe for å få dem av veiene.

Han er bekymret over den økte bruken de siste årene.

– Myndighetene må begrense

I 2009 var det registrert over 30.000 ATV-kjøretøyer i Norge. Mange av dem er registrerte som traktorer, og kan dermed fritt kjøre på offentlige veier.

– Folk må tenke på at dette er et kjøretøy med dårlige kjøreferdigheter, det er konstruert på en sånn måte at det ikke er gunstig å kjøre fort. Da kan det gå galt, sier virksomhetsleder Bratten aktivitetspark i Bodø, Leif Håkestad.

Han lærer ungdom om motorsport, og ber myndighetene forby bruk på offentlige veier.

– Etter min oppfatning blir det helt feil å kjøre på veier, i alle fall i høy hastighet. Den burde begrenses til skogsveier.

Trafikklærer: – Kjør sakte

I dag kan man kjøre ATV hvis men har vanlig førerkort for bil. Ifølge Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet 2010–2013 vil Statens vegvesen utrede muligheten for å kunne klassifisere ATV som en egen kjøretøygruppe, med egne krav til opplæring og førerkort/kompetansebevis.

Håkestad understreker at folk må kjøre sakte og forsiktig, og kjenne godt hvordan kjøreegenskapene og begrensningene er i styring, bremsing og lys.