Hopp til innhold

Svenskene får norske skattepenger

Norske skattebetalere er med på å finansiere svenske reineiernes kamp mot rovvilt som tar rein.

Reinflokk
Foto: NTB arkivfoto Arne A. Tønset / SCANPIX

Det er svenske reineiere med beiterett på norsk side av riksgrensen, som kan søke de regionale rovviltnemdene om økonomisk tilskudd til forbyggende tiltak i mot rovvilt som skader og tar rein.

Torgeir Trældal

Fremskrittspartiet talsmann i landbrukssaker, stortingsrepresentant Torgeir Trældal mener det er helt feil måte å bruke skattebetalernes penger på.

Foto: Thor Thrane / NRK

Fremskrittspartiet talsmann i landbrukssaker, stortingsrepresentant Torgeir Trældal, mener det er galt av norske myndigheter å gi økonomisk støtte til svenske reineiere.

– Det er jo helt gal måte å bruke skattebetalernes penger på. Og ikke nok med det at de får lov til det, så har også den norske stat betalt ut over 140 tusen i tap av rein som er tatt av rovdyr i Norge.

I fjor utbetalte den regionale rovviltnemda i Troms over 100.000,- kroner i støtte til svenske reineiere som har beite rett på norsk side av riksgrensen.

Den regionale rovviltnemda i Nordland har ennå ikke mottatt noen søknad fra svenske reineiere om støtte til forebyggende tiltak mot rovvilt.

Ann-Hege Lervåg

Ann-Hege Lervåg., leder av rovviltnemnda sier at de må holde seg til sentrale retningslinjer.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Men leder for rovviltnemda, fylkestingsrepresentant for Senterpartiet, Ann Hege Lervåg, er litt skeptisk til ordningen.

– I utgangspunktet høres det jo ikke helt riktig ut, men vi må i nemnda forholde oss til sentrale retningslinjer.

Fremskritspartiet landbrukstalsmann, Torgeir Trældal vil ta opp saken i Stortinget, og mener det er galt at norske skattepenger brukes på svenske reineiere, når det ikke finnes liknende svensk ordning for norsk reindrift med beiterett i Sverige.

– Når man bor i sverige og er svensk statsbvorger og skatter til sverige så kan man ikke sende rein over grensa til et annet land og kreve erstatning for rein som de mister og som de ikke følger opp og passer på.

– Svenskene har jo ingen ordning andre vegen. De flirer jo til oss når jeg spør om de har tenkt å gjøre det samme. Så sier de; vi har ikke oljepenger og vi er ikke naive. Det er svarene fra de svenske folk som sitter i myndighetene der, suier Trældal.