Hopp til innhold

28-åringen klatret uten tau

Mannen som omkom i Gandalfveggen i Henningsvær i natt klatret uten sikkerhetsutstyr. - Dette er å stikke nakken fram, sier klatreekspert.

Teltleir ved Gandalfveggen

Gandalfsveggen er et populært klatrested, men fordrer at klatrerne bruker sikkerhetsutstyr.

Mannen klatret alene i den populære og svært bratte "Gandalfveggen" da ulykka skjedde. Fjellveggen er omlag 100 meter høyt. Politiet fikk melding om fallet klokken to i natt, og rykket ut med ambulanse.

Klatreren ble erklært død på stedet.

Lenge var identiteten til den avdøde klatreren ukjent, men i formiddag har politiet brakt på det rene at den avdøde 28-åringen var hjemmehørende i Sør-Norge.

Falt ned fra toppen

– Mannen skal ha klatret uten sikringsutstyr. Han var cirka ti meter fra toppen da han falt, og vi antar at fallet var på cirka 90 meter. Et vitnet så selve fallet, og vedkommende vil bli avhørt i løpet av dagen, opplyser stasjonssjef Jon Martin Bye ved Svolvær politikammer til NRK.

Det var flere andre klatrere i området da ulykken skjedde.

- Veldig farlig

Sikkerhetsanavarlig Stein Tronstad i Norsk klatreforbund er i Lofoten for å holde klatrekurs i sommer.

Det å gi seg i kast med vertikal klatrerute med denne type vanskelighetsgrad uten tau er veldig spesielt.

Stein Tronstad, sikkerhetsansvarlig i Norsk Klatreforbund

- Dette er en svært spesiell hendelse. Han har klatret uten tau i ei rute som vanligvis fordrer tau og vanlig sikkerhetsteknikk. Det er å stikke nakken fram i forhold til det klatrere vanligvis gjør, sier Tronstad.

Såkalt frisoloering (se faktaboks) er veldig farlig og stiller store krav til klatreren, ifølge sikkerhetseksperten.

Svært få i Norge

Stein Tronstad, sikkerhetsansvarlig i Norsk Klatreforbund

Stein Tronstad.

Foto: Ola Helness / NRK

- Det er ytterst få som bedriver frisoloering i Norge. De fleste som driver med klatring søker utfordringer i luftige omgivelser. Man vil jo ikke skade seg, og bruker derfor tau og annet sikekrhetsutstyr. Når folk klatrer uten tau, kreves en usedvanlig høy grad av klatreferdighet, selvkontroll og selvdisiplin. Man må ha evnen til å handle helt kontrollert i veldig farlige omgivelser, sier Tronstad.

Han holder akkurat på med et klatrekurs for nybegynnere og innrømmer at nyheten om dødsulykken ble en spesiell start på dagen.

- Det var ikke spesielt morsomt å orientere kursdeltakerne om nattens ulykke. Men samtidig er omstendighetene rundt ulykka såpass spesielle at den ikke har noen relevans i forhold til det vi holder på med på kurset, sier han.

Dødsulykke tidligere

For noen år siden var det en dødsulykke i fjellveggen "Presten".

- Den gang ramlet det ned en stein og traff en fjellklatrer som var på vei opp fjellveggen, sier stasjonssjef Jon Martin Bye ved Svolvær politikammer.

Gandalfveggen er et populært klatreområde i Lofoten. Området ligger ved det gamle fergeleiet på Festvåg.

Tredje dødsulykke i sommer

Dette er den tredje dødsulykken under klatring i Nord-Norge i sommer. I juni omkom to brødre på 21 og 23 år da de klatret i fjellpartiet Hollendaren på Kvaløya, fire mil nordvest for Tromsø.

Mann omkom i klatreulykke i Gandalfveggen

HER SKJEDDE ULYKKA: Mannen som falt ned Gandalfveggen i natt klatret alene.