Hopp til innhold

Elgen lever utrygt langs veiene

15 elger er avlivet etter påkjørsler i Ballangen i år. Viltnemda ber sjåførene skjerpe seg.

Elger på Prestjord i Bjerkvik

UTRYGG ELG: Over hele fylket lever elgen utrygt når snøen laver ned og den trekker ned mot veiene. I Ballangen er elgbestanden uvanlig stor. Men også i Bjerkvik finnes det mye elg, noe dette bildet fra den siste uka viser.

Foto: Oddvar Lyngmo

Elg på veiene er blitt et alvorlig problem i Ballangen. Hittil i år har 15 elger blitt avlivet etter påkjørsler. Viltnemda ber nå sjåførene være mye mer skjerpet når de kjører.

-Det er forferdelig og en stor lidelse for dyrerene som blir påkjørt. Og samtidig er det en traumatisk opplevelse for dem som kjører på elgen, sier leder i Viltnemnda, Trond Wikstrøm.

Rolf Wikstrøm, leder i Viltnemnda i Ballangen

MÅ AVLIVE ELG: Leder i Viltnemnda i Ballangen, Rolf Wikstrøm opplever daglig at de må ut og avlive elg som er påkjørt på veiene.

Foto: Mona Gingstad / NRK

2000 drepte elg hvert år

Hvert år blir over 2000 elger drept på norske veger og jernbane, og skadene koster samfunnet en kvart milliard kroner i året.

Over hele Nordland har det vært mange elgpåkjørsler også denne vinteren.

I siste halvdel av november ble over 60 elg påkjørt i fylket.

Verst i Ballangen

Den siste tida er det i Ballangen det har vært verst. Elgbestanden er uvanlig stor i området, og i januar ble en elg plaffet ned i ripshagen.

I dag tidlig kom to elger byksende opp fra fjæra og inn på E6 ved Skarberget.
Her ble et av dyrene påkjørt av en personbil.

Viltnemnda i kommunen har hatt en travel vinter. 15 elger har blitt avlivet etter påkjørsler i Ballangen hittil i år. Ingen personer har blitt skadet, men problemet er stort. Politiet og vegvesenet blir varslet om elgproblemet.
Veistrekninga er skiltet med elgfare, men vegvesenet vil vurdere ytterligere tiltak.

Påkjørt elg Nordlandsbanen

ELGEN LIDER: Bare i Ballangen er 15 elger avlivet i år etter påkjørsler. -Forferdelig, sier leder i Viltnemnda, Trond Wikstrøm.

Foto: Knut Rindahl

-Slakk på gassen

Gode billys og oppmerksomme sjåfører kan hindre flere påkjørsler.
Viltnemdas leder ber innstendig om at sjåførene skjerper seg bak rattet.

- Folk bør ta seg mer i akt og slakke litt på gassen. Sjåføren bør være mer oppmerksom og ikke prate i telefonen eller være for opptatt av sidemannen. Det er viktig å konsenstrere seg om kjøringa, sier viltmnemndas leder i Ballangen, Trond Wikstrøm.