Hopp til innhold

Hiwet fortsatt i kidnappernes klør

Familien i Bergen betalte 200.000 kroner i løsepenger for snart to uker siden, men vet fortsatt ikke om eller når de får 18-åringen tilbake.

Hiwet Kalaab Weldemariiam

KIDNAPPET: Hiwat Kalaab Weldemariiam (18) fra Eritrea hadde betalt en menneskesmugler for å få henne til Sudan og videre til Norge da hun ble kidnappet.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å svare på hvorfor dette tar tid. Vi har vært utålmodige, men samtidig har vi fått signaler om det ofte tar litt tid i saker som dette, sier Torun Sæter Rotevatn, som har hjulpet bergenskvinnen Letensia Mengestu med å få samlet inn og overført penger til kidnapperne.

Torunn Sæther Rotevatn og Letensia Mengestu

GIR IKKE OPP: Torunn Sæther Rotevatn og Letensia Mengestu venter på gode nyheter om Hiwat.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

Solgt av menneskesmugler

18 år gamle Hiwet fra Eritrea ble kidnappet for snart fire måneder siden , da hun var på vei til Bergen for å bli gjenforent med moren. Kidnappingen skal ha skjedd på grensen mellom Eritrea og Sudan.

Hiwet blir angivelig holdt fanget på Sinaihalvøyen i Egypt, trolig av en beduinsk stamme.

Den unge kvinnen er innvilget midlertidig opphold i Norge. Hennes 15 år gamle bror fikk reise, men Hiwat ble nektet utreise fra Eritrea fordi hun ikke hadde avtjent verneplikten. Derfor betalte hun en menneskesmugler for å komme seg til Sudan og derfra videre til Norge.

Det skal være denne menneskesmugleren som solgte henne til kidnapperne.

Truet med å selge kroppsdelene

Kidnapperne har krevd 200.000 kroner for å løslate 18-åringen. Hvis ikke, truet de med å ta livet av henne og selge kroppsdelene hennes. Den unge kvinnen skal også ha vært utsatt for vold i fangenskapet.

Løsepengene ble betalt fredag for to uker siden , og familien har fått bekreftet at pengene er mottatt. Likevel har ingenting skjedd.

Familien i Norge og deres støttespillere har likevel ikke gitt opp håpet om at Hiwet snart vil bli løslatt og at de alle vil bli gjenforent i Norge.

– Vi er optimistiske

– Hiwet skal ha fått beskjed om at hun snart skal bli løslatt og få komme sammen med familien sin igjen. Vi er optimistiske og har veldig tro på at dette skal gå bra, sier Rotevatn til NRK.no.

Hun sier at feiring av den muslimske høytiden Id kan ha forsinket løslatelsen.

– Avtalen er at kidnapperne skal transportere henne til et sted hvor hun blir løslatt. Deretter skal de ringe en kontaktperson og fortelle hvor hun befinner seg. Vi har trodd at dette var like rundt hjørnet, men vi må bare vente. Det får skjer når det skjer, sier Rotevatn.