Hopp til innhold

Mistillitsforslag mot byrådet

Gruppeleder for Venstre i bystyret, Julie Andersland, mener byrådet ikke har gjort nok for å stoppe skoleforfallet i Bergen.

Julie Andersland om skoleforfallet

UHOLDBART: – For oss handler det i første rekke om å vise alle foreldre, elever og lærere der ute at ikke alle bergenspolitikerne syns situasjonen er grei, sier gruppeleder i Venstre, Julie Andersland, om mistillitsforslaget mot byrådet.

Foto: NRK

Monica Mæland

GJØR NOK FOR Å HINDRE SKOLEFORFALL: – Alle gjør alt de kan, sier byrådsleder Monica Mæland, til NRK.no.

– Forfallet vi har sett i bergenskolene er den største politiske skandalen vi har hatt i byen på mange år, sier gruppeleder Andersland, til NRK.no.

Derfor går Venstre, som ønsker et borgerlig samarbeid i regjeringen etter valget neste år, likevel inn for å felle det borgerlige byrådet i Bergen.

Dette gjør de sammen med hele opposisjonen, bestående av Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Byluftlisten.

Andersland mener byrådet har vist manglende evne eller vilje til å prioritere sunne og trygge skolebygg for bergenselevene.

– For oss handler ikke dette om politiske konstellasjoner – det handler om barns skolehverdag. Dette er uavhengig av hvilke partier som sitter med makten i Bergen. De som sitter med makten nå klarer ikke å følge opp situasjonen på en god nok måte.

– Byrådet har ikke kontroll på situasjonen

– Og det har toppet seg med at byrådet, etter at situasjonen ble klarlagt i høringen i mars, ikke har klart å gjennomføre nødvendige strakstiltak på en tilfredsstillende måte, sier Andersland, og utdyper:

– Da tenker jeg på at midlertidige løsninger blir utsatt og utsatt, vi ser kostnadsoverskridelser, flere skoler mangler fortsatt inneklimagodkjenning, deler av Varden skole risikerer nå å bli stengt, og de midlertidige brakkene på Nattland viser seg å være fulle av muggsopp.

– Dette tyder på at byrådet ikke har kontroll på situasjonen, og vi kan ikke lenger ha tillit til byrådet i denne saken, sier Andersland.

NRK har i lengre tid dokumentert forfallet i bergenskolen .

– Vedlikeholdsbudsjettet må økes

Andersland er heller ikke fornøyd med byrådets budsjettforslag for vedlikehold.

– Der økes vedlikeholdsbudsjettet til nesten 30 prosent. Men samtidig opererer kommunen selv med at man må ha 200 kroner per kvadratmeter som standard for å få godt nok vedlikehold. Da burde byrådet ha økt budsjettet tilsvarende dette, altså med 50 prosent.

– En annen ting er at byrådet må sørge for å få oversikt og god nok kontroll på disse strakstiltakene som er vedtatt, sånn at man ikke får alle disse utsettelsene på de midlertidige løsningene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landås skole i Bergen

STENGT: Allerede i 1991 ble kommuneledelsen varslet om forholdene ved Landås skole. I 2012 var det gått så langt at man ikke fikk lov å gå i kjelleren uten munnbind, og lekkasjer og soppangrep hadde gjort skolehverdagen uutholdelig for elevene. Skolen ble stengt samme år.

Foto: NRK

Mener situasjonen bør tas mer alvorlig

– Opposisjonen har ikke flertall i bystyret. Hva er da hensikten med mistillitsforslaget?

– For oss handler det i første rekke om å vise alle foreldre, elever og lærere der ute at ikke alle bergenspolitikerne syns situasjonen er grei. Den må tas mer alvorlig enn det byrådet tilsynelatende gjør i dag, og i tillegg håper vi at byrådet også ser alvoret i situasjonen.

– Venstre hadde jo selv skolebyråden i Monica Mælands første byråd. Har ikke Venstre da et medansvar for situasjonen?

– Jo, det er klart. Men samtidig la skolebyråden vår frem en skolebruksplan i 2006. Hvis den hadde blitt fulgt hadde vi ikke hatt den situasjonen vi har i dag, hevder Andersland.

Mæland: – Jobber på spreng for å gjøre noe med situasjonen

– Dette er en del av vårt system, som vi må respektere, og så blir det en debatt som bystyret må ta, sier byrådsleder Monica Mæland, til NRK.no.

– Men opposisjonen har tydeligvis ikke tillit. Hva sier du til det?

– Det blir opp til bystyret å bestemme. En mistillit blir diskutert, så blir den votert over, og så vil det vise seg hva som er situasjonen knyttet til forslaget som er fremmet fra opposisjonen.

– Har dere gjort nok for å hindre skoleforfallet?

– Ja, jeg opplever at alle gjør alt de kan, sier Mæland. Det er veldig mange som jobber på spreng, og har gjort det lenge, for å gjøre noe med situasjonen. Vi gjør det vi kan, og så blir det opp til bystyret å vurdere om det er nok.