Hopp til innhold

– Har vært en meget hektisk natt

Brannvesenet i Bergen måtte kalle inn Sivilforsvaret for å hjelpe til med å håndtere de store vannmengdene natt til tirsdag.

Oversvømmelse Arna

PÅ EN BAKKETOPP: Eierne av denne boligen slapp unna oversvømmelser, men fikk hele oppkjørselen oversvømt.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Det har vært ekstremt mye nedbør i natt, sier fungerende brigadeleder i Bergen brannvesen, Kjell Heggdal, til NRK. Vannet har flommet inn, tatt nye veier, og sluk og avløp har ikke klart å ta unna alt. Vi har jobbet i hele natt med å sikre boliger og lede vannet vekk.

Her var det våtest på Vestlandet i natt

 

Fylke

Sted

Nedbør i millimeter

1.

Rogaland

Vats

51.2

2.

Rogaland

Sauda

50.2

3.

Hordaland

Ullensvang

49.6

4.

Hordaland

Bergen

47.4

5.

Hordaland

Kvamskogen

44.6

Måtte kalle inn mer mannskap

Nedbørsmengdene natt til tirsdag var så store at brannvesenet ikke klarte å takle situasjonen alene. Sivilforsvaret måtte kalles inn, og på det meste var over 30 personer i sving for å kjempe mot nedbørsmengdene.

– Vi har vært 20 mann fra brannvesenet og elleve fra Sivilforsvaret, sier Heggdal. Sivilforsvaret ble kalt inn for at brannvesenet også skulle kunne opprettholde beredskap i tilfelle brann.

Oversvømmelse Oasen storsenter

OVERSVØMT PARKERINGSANLEGG: På Oasen i Fyllingsdalen var det opp mot 1,5 meter høy vannstand i dag tidlig.

Foto: Oasen Storsenter

Oasen oversvømt av myrvann

Senterleder Eva Nielsen ved Oasen i Fyllingsdalen ble møtt av en overraskelse i dag tidlig. I løpet av natten har parkeringsanlegget ved senteret blitt fylt opp med 1,5 meter vann.

Oversvømmelse Oasen storsenter

Høy vannstand på Oasen.

Foto: Oasen Storsenter

- En myr som ligger vis a vis oss, har gått over sine bredder, fortelle Nielsen til NRK Hordaland.

De har aldri opplevd en slik oversvømmelse tidligere, og har heldigvis flere parkeringsplasser disponibelt.

I 10-tiden i formiddag fortalte Nielsen at vannet i parkeringshuset hadde begynt å minke, og at de hadde begynt å få kontroll over situasjonen.

Oversvømte boliger

Til sammen måtte brannvesenet og Sivilforsvaret rykke ut til elleve forskjellige områder for enten å lede vannet vekk, eller for å redde hus.

– På det verste var det 20–30 centimeter vann i noen av boligene, sier Heggdal. Da måtte vi inn med vannsuger og pumper.

– Har vært i grenseland til flom på veiene

Også på veiene oppstod det oversvømmelser og problemer på grunn av regnet. Kumlokk og avløp klarte heller ikke her å ta unna vannmengdene, og det har vært en hektisk natt for mannskapet i Vegvesenet.

– Det har kommet mye vann, sier vaktoperatør Eli Solberg, til NRK tirsdag morgen. Vi har vært i grenseland til flom flere steder, og da kan ikke biler passere. Men det har begynt å trekke seg tilbake nå, og vi har kontroll.

Også på fjellet har regnet skapt problemer.

– Det har regnet veldig høyt til fjells, og når det regner oppå snø- og isdekke, så vet vi alle hva som skjer, sier Solberg. De prøver å strø, men det nytter ikke med salt heller. Så vi anbefaler tunge kjøretøy til å ha kjettinger på dekkene.

Mindre regn utover dagen

Regnet ser ut til å ha roet seg nå på morgenen, og ifølge yr.no er det bare meldt om "vanlige" nedbørsmengder utover dagen i Hordaland.

– Vi fikk siste melding klokken seks i morges, så det ser ut som om situasjonen begynner å avta, sier Heggdal.

Vann på veien

OVERSVØMMELSE: Også på veiene var det store problemer flere steder på grunn av regnet.

Foto: Åge Algerøy/NRK