Hopp til innhold

Truet KrfU-leder med voldtekt

Fylkeslederen i Hordaland KrFU er blitt hatobjekt etter kontroversielle uttalelser om abort. Emil Andre Erstad og hans kone har mottatt flere hundre hatmeldinger.

Emil Andre Erstad og Kristin

SKREMT: Ekteparet Emil Andre Erstad og kona Kristin har hatt ubehagelige dager etter abort-oppslagene i pressen tidligere denne måneden.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Håper du brenn i Hælvete din jævla tosk... du vet faen ikke hva du snakker om... jeg skal finn ut hvor du bor...

Hatmelding på Facebook

Slik lyder en av mange tilsvarende Facebook-meldinger som er blitt sendt til Emil André Erstad den siste tiden. Andre går enda lenger.

Din sjuke jævel. Du burde vært så hardt og brutalt voldtatt at du må tilbringe resten av ditt liv på en institusjon. Pell deg til faens ut av politikken. Måtte du brænn i helvete, din forpulte judas.

Hatmelding på Facebook

– Veldig ubehagelig

Noen av truslene er også rettet mot hans kone, Kristin.

«Regner med du ikke tar abort om du blir gjengvoldtatt av 40 kosovoalbanere, lykke til med den nyfødte!», skriver en mann i 30-årene til henne på Twitter.

– Det er veldig ubehagelig når folk skriver sånt. Jeg tror ikke de mente alvor, men det får deg jo til å tenke. At jeg også kan bli voldtatt, sier hun.

– Når folk skriver at de skal komme og voldta kona mi, eller at de skal le mens hun blir voldtatt,... Det er noe jeg ikke unner min verste fiende. Vi kunne jo ikke vite om en av de faktisk mente å gjøre noe ut av det. Det førte umiddelbart til at vi ble engstelige og mer oppmerksomme, sier Erstad til NRK.no.

Twitter-utspill skapte mediestorm

Tidligere denne måneden deltok han i en diskusjon med bl.a. Dagbladet-kommentator Marie Simonsen på Twitter om abort. Der uttalte Erstad blant annet at han var mot abort også ved graviditet etter voldtekt og incest. Abort-uttalelsen ble fanget opp av Bergensavisen. Dagen etter våknet han opp til overskriften «KrFU-leder vil nekte voldtatte kvinner abort» i VG. Saken ble også gjengitt i en rekke medier landet over.

Frank Aarebrot

- LEGG DET UT: Frank Aarebrot mener politikerne bør offentliggjøre slike trusler med fullt navn på avsenderne.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

– Jeg føler meg sterkt misforstått av media som har skrevet dette. Jeg har aldri sagt at jeg vil nekte noen å ta abort. Uttalelsene mine kom i en større debatt hvor jeg har begrunnet mine synspunkter, men det kom ikke med i artiklene, sier Erstad i dag.

Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. Hatmeldinger strømmet inn på Erstads Twitter-konto, Facebook-profil og ikke minst på mobiltelefonen. KrFU-lederen anslår det dreier seg om flere hundre meldinger.

Avsender ringte og beklaget

Erstad la gjengvoldtekt-meldingen til kona ut på sin egen Twitter-konto. Kort etter ringte avsenderen og ba om unnskyldning.

NRK.no har vært i kontakt med flere av personene som har sendt hatmeldinger og trusler til ekteparet. Ingen av dem ønsker å gjenta det de har sagt eller uttale seg om det. Noen slenger på røret.

– Nei, dette vil jeg ikke snakke om. Du tar ikke opp det jeg sier nå, gjør du? sier en, før han bryter samtalen.

Trussel på Twitter mot Emil Andre Erstad

BEKLAGET: Avsenderen av denne Twitter-meldingen ringte og beklaget etter at Erstad publiserte den på sin egen Twitter-konto.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Aarebrot: – Søppel!

Professor i sammenliknende politikk Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener hatmeldingene er langt over streken i forhold til hva en frittalende politiker må tåle.

– Det er grenser for hva man skal finne seg i av søppel fra folk som ikke er i stand til å argumentere, sier han til NRK.no.

Aarebrot, som også er Erstads foreleser på universitetet, mener at de nye sosiale mediene har gjort den offentlige debatten langt råere enn tidligere.

– Når man skal uttrykke seg med så få ord, blir det du sier veldig unyansert. Da blir det veldig lett å gripe til skjellsord for å gi uttrykk for raseri mot den du er uenig med. Da glir det også veldig lett over i sjikane, sier Aarebrot.

Han anbefaler politikere som opplever slik sjikane å gjøre meldingene tilgjengelige for publikum på nettet, med fullt navn på avsenderne.

– Folk som ytrer seg slik i det offentlige rom, må finne seg i å bli brettet ut i full offentlighet, sier Aarebrot.

PST anbefaler å anmelde

Erstad har vært i kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), som anbefaler ham å politianmelde to av meldingene. PST vurderer at begge meldingene har et innhold som gjør at de er egnet til å skape frykt hos mottakeren. I så fall er de også straffbare.

Den unge politikeren bekrefter at han vurderer politianmeldelse.

– Personhets og hat har ingenting i en debatt på gjøre. Sånt kan skremme folk vekk fra politikken, sier Erstad.

Selv hevder han å ikke ha mistet lysten på å drive med politikk, selv om meningene han kan oppfattes som kontroversielle.

– Jeg blir bare mer motivert til å kjempe for det jeg tror på, sier han.