Hopp til innhold

– Gjeldsofre utnyttes

Flere gjeldsrådgivningsfirmaer utnytter folk på det groveste.

Gjeld

Mange har økonomiske problemer og søker råd. Nå viser det seg at det finnes mange useriøse aktører i bransjen.

Foto: Colourbox

– Det foregår en grådig utnyttelse av desperate mennesker, sier leder i gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt. Gjeldsofferalliansen gir nå strykkarakter til flere gjeldsrådgivningsfirmaer i Bergen.

– Tar seg godt betalt

Tallet på folk som trenger gjeldsrådgivning øker, og mange går til private aktører for å få hjelp. Gjeldsofferalliansen får stadig inn meldinger fra fortvilte mennesker med store pengeproblemer.

Mange av disse har opplevd at de får minimalt med råd og hjelp, samtidig som de tar seg godt betalt.

– De tar seg formidabelt betalt. Vi har dokumentasjon på at de har foretatt en refinansiering og tatt 125.000 kroner for det, sier han.

Bengt Scheldt

Leder i Gjeldsofferalliansen Bengt Scheldt mener flere aktører i markedet driver utnytting av folk.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det er fire slike firmaer i Bergen som det kommer inn flest fortvilede meldinger om. Det vil si at fire av fem på Gjeldsofferalliansen sin svarteliste er bergensfirmaer.

Snekkere og gartnere

– Her ser vi veldig mye rart. De kaller seg rådgivere, men dersom en undersøker dem mer nøye ser vi at de har et veldig variert tilbud. I tillegg til gjeldsrådgivning kan det være snekkervirksomhet, artistformidling, plantevirksomhet og mye mer, sier han.

Bergen kommune har gratis gjeldsrådgivningstjeneste og de klarer knapt å ta unna køen av folk som trenger hjelp. Enhetsleder Ove Rønhovde vet godt at enkelte aktører på det private markedet har gjort vondt verre for folk.

– Vi har hatt noen som i ettertid har kommet til oss fordi de ikke har fått hjelp. Og det er gjerne fordi de ikke har mulighet til å betale det disse selskapene krever dem for, sier han.

NRK har vært i kontakt med de fire firmaene og ingen av dem ønsker å kommentere denne saken.