Hopp til innhold

Gransker tannlege etter tabbe

Helsetilsynet i Hordaland gransker nå på eget intiativ den utenlandske tannlegen som i fjor høst grovt feilbehandlet en 11-åring på Askøy.

11-åring
Foto: Annette Berentsen / NRK

Rune Tjøsvoll

Rune Tjøsvoll, underdirektør i Helsetilsynet i Hordaland.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

– Vi har sett innslaget på NRK Hordaland og mottatt en kopi av klagen, sier underdirektør Rune Tjøsvoll i Helsetilsynet i Hordaland.

NRK Hordaland fortalte onsdag hvordan tannlegen feilbehandlet en 11 år gammel jente.

Tannlegen ville rotfylle en tann som allerede var rotfylt, noe som fører til at jenten risikerer å få plager helt til hun blir voksen.

Kan bli statlig sak

Tjøsvoll forteller at granskingen i verste fall kan føre til at saken oversendes Statens Helsetilsyn for behandling.

– Det vanligste i slike sakerer at Statens Helsetilsyn gjør et administrativt vedtak som munner ut i en advarsel, sier han.

– Burde ikke fått tillatelse

Magnus Bruvik

Fylkestannlege Magnus Bruvik i Hordaland.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

Fylkestannlege Magnus Bruvik i Hordaland reagerer på at den utenlandske tannlegen fikk autorisasjon, til tross for at hun strøk på en elementær fagprøve på Universitetet.

– Det er underlig at hun fikk dette på tross av advarsler fra faglig hold, sier Bruvik.

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell ville ikke gi autorisasjon, men ble overprøvd av en klagenemnd.

Tilbakeviser kritikken

Tannlegen selv ønsker ikke å stille opp til intervju. Men i en e-post til NRK Hordaland fremhever hun at hun har hatt mer enn 2.000 pasienter i Norge, og bare én feilbehandling.

Hun understreker også at hun i hjemlandet er en høyt respektert forsker, og at hun får gode skussmål fra sin nåværende norske arbeidsgiver.

– Ingen grunn til frykt

Fylkestannlegen understreker på generelt grunnlag at folk ikke har grunn til å være redde selv om de går til en utenlandsk tannlege.

– Vi har vært helt avhengige av utlendinger for å få gitt et godt tannhelsetilbud i hele fylket. Jeg vil si at de holder den samme faglige standarden som norske tannleger, sier Bruvik.