Hopp til innhold

30 personer i sjøen da kabelferje kantret

- Det var et kaos av armer og bein i sjøen, forteller en av dem som ble kastet av flåten på Fedje lørdag kveld.

Kabelferje kantret ved Fedje

SØKTE ETTER MULIG SAVNEDE: Selv om alle i reisefølget som var på flåten raskt ble gjort rede for, tok ikke redningsmannskapene noen sjanser. Dykkere søkte etter mulig savnede i havnebassenget.

Foto: Jan Erling Borge

Hovedredningssentralen fikk melding om kantringen inne i havnebassenget på Fedje, nord for Bergen, klokken 23.16.

Ingen personer skal ha kommet alvorlig til skade under kantringen.

Rundt 30 i sjøen

- Det skal ha vært rundt 30 personer om bord da det skjedde. Det eksakte tallet er vi ikke helt sikre på, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til nrkhordaland.no.

Kabelferjen er en ubemannet flåtekonstruksjon der passasjerene selv drar seg over sundet. Den er trolig ikke dimensjonert for 30 personer.

Et redningshelikopter Førde og luftambulansen med dykkere fra Bergen brannvesen, losskøyten og tre redningsskøyter har deltatt i redningsoperasjonen sammen med mange frivillige.

(artikkelen fortsetter undet bildet)

Kabelferje kantrer ved Fedje

FLÅTEN KANTRET: For mange personer på flåten var trolig årsaken til at den kantret lørdag kveld.

Foto: Jan Erling Borge

- Det var kaos i vannet

Nordhordland seilforening arrangerer denne helgen regattaen «Høststormen 2009» som går fra Herdla til Fedje og tilbake til Herdla. Deltakerne var lørdag kveld samlet på Fedje. Det var deltakere fra dette arrangementet som var om bord på kabelferjen.

Da flåten begynte å helle til den ene siden, flyttet alle seg over til den andre. Da tippet flåten.

- Det gikk veldig sakte rundt, men alle havnet i sjøen. Det tok noen sekunder før jeg kom opp til overflaten igjen. Det var et kaos med mye armer og bein, sier en av flåte-passasjerene til NRK Hordaland.

De fleste passasjerene skal ha drukket alkohol like før hendelsen, men mannen, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, forteller at situasjonen likevel var noenlunde rolig etter hendelsen.

- Det ble ingen panikk. Det tror jeg skyldes at alle var sjøvante. De aller fleste klarte å svømme til land, de andre ble plukket opp av en båt som kom raskt til, forteller han.

Flere av de andre seilerne som lå i båtene sine like ved, dykket etter mulig savnede.
- Men det ble raskt klart at det ikke var noen savnede.

Han tror årsaken til velten var at det var alt for mange personer på flåten samtidig.

Alle seilerne måtte gjøres rede for

- Det var veldig dramatisk da meldingen kom. Jeg lå og sov på land da andre seilere kom og varslet meg. Jeg hoppet i klærene, sier Harald Matland som er leder for Nordhordland seilforening.

- Hva møtte deg da du kom ned til havnen?
- Det var masse folk på kaien og losbåten lå og lyste i sjøen. Jeg så ingen personer i sjøen da jeg kom ned, sier Matland som legger til at siituasjonen har roet seg nå.

- Nå har vi trippelsjekket at alle seilerne er gjort rede for og seilasen vil gå som planlagt i morgen, sier Matland.

Alle kapteinene på samtlige båter i regattaen måtte telle sine mannskaper for å være helt sikker at ingen var savnet.

Søkte i halvannen time

Til tross for at samtlige fra det samme resiefølget ble gjort rede for rimelig raskt, tok ikke redningsmannskapene noen sjanser.

- De som var om bord har blitt talt flere ganger og ingen av dem er savnet. Men det kan ha vært noen andre som ikke var i følget, så dykkere har søkt i sjøen, sier redningsleder Nils Ole Sunde ved HRS.

- Redningsoppdraget ble avluttet i to-tiden i natt. Det var en mann det tok litt tid å finne, men da han ble funnet sovende i en båt var alle gjort rede for, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand søndag morgen.

Politiet vil etterforske hendelsen over helgen. Da vil de blant annet se nøyere på farkosten som veltet.

nrkhordaland.no følger saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.