Hopp til innhold

Guttene skyr helsestasjonene

Ni av ti som besøker helsestasjonene for unge, er jenter. - Tilbudet er ikke godt nok tilpasset guttenes behov, mener Helsetilsynet.

Fortsatt kaos når det gjelder regninger etter legebesøk i Tysfjord.

SKREMT?: - Guttene tør ikke sjekke seg, mener jentene på venterommet på Årstad og Bergenhus helsestasjon.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

En fersk undersøkelse gjort av Helsetilsynet i Hordaland viser at unge gutter nærmest ikke bruker de kommunale helsestasjonene. Kun én av ti besøkende er gutter, viser undersøkelsen.

- Gutter har også behov for helsetjenester, og det er viktig at tilbudet fungerer så likt som mulig for begge kjønn, sier Laila Nordheim Alme i Helsetilsynet Hordaland til nrkhordaland.no .

- Ikke et reelt tilbud til gutter

Hun tror tallene neppe er unike for Hordaland.

- Og da er det jo ikke et reelt tilbud for gutter, når de ikke bruker det, mener Alme.

Helsesøster Agnes Giertsen ved helsestasjonen i Årstad og Bergenhus bekrefter trenden.

- Jenter er flinke til å komme hit for å søke prevensjonsråd, og er flinkere enn guttene til å søke hjelp ved dårlig psykisk helse og andre ting, sier Giertsen.

- Redde for å sjekke seg

På venterommet på helsestasjonen er det også klar overvekt av jenter. De få guttene som er til stede ønsker ikke å snakke med nrkhordaland.no, mens jentene har klare meninger om hvorfor de er i flertall.

- Gutter er redde for å sjekke seg. Vi jenter følger litt mer med på kroppen og tenker mer over slike ting enn dem, sier en av jentene.

Helsetilsynet vil nå be kommunene i Hordaland om å se nærmere på tilbudet sitt, ikke minst om det er godt nok i forhold til guttenes behov.

Hvorfor klarer ikke helsestasjonene å få guttene til å bruke tilbudet deres? Diskuter saken i kommentarfeltet under.