Hopp til innhold

- Flirer når de mister lappen

Bergenserne gir blanke i fartsgrensene, og mister førerkort som aldri før. Politiet fortviler.

Laserkontroll i Bergen
Foto: Kristin Børnes (NRK)

Hittil i år har trafikkseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon beslaglagt 175 førerkort. Det er 14 flere enn i hele fjor, som den gang var ny rekord.

Snittet de fem siste årene har vært om lag 120 førerkortbeslag.

– Dette er brutale tall og en veldig dramatisk utvikling. Det ligger veldig høye hastigheter bak disse tallene, sier politioverbetjent Jan Gunnar Bøe ved trafikkavsnittet til NRKHordaland.no.

Leder for Trafikkseksjonen Jan Gunnar Bøe.

SKYLDER PÅ STRESS: Leder for trafikkavsnittet ved Bergen Sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe, tror folk prøver å spare tid bak rattet.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Blir tatt ved skoler

Noe av det som gjør politiet fortvilet, er at en rekke av disse førerkortbeslagene har skjedd etter fartskontroller like ved barneskoler i Bergen. Spesielt i Eidsvåg og på Landås har politiet tatt mange fartsbøller.

– Vårt inntrykk er at den generelle adferden i trafikken er blitt verre de siste årene. Enten forstår ikke folk hvor farlig dette er, eller så bryr de seg ikke, sier Bøe.

Selv tror han det er stresset i samfunnet som gjør folk mer hissige bak rattet.

Flirer til politiet

– Det virker som folk sliter med å få tid til alt, og får det for seg at de skal hente inn det tapte når de kjører strekningen mellom A og B, sier politioverbetjenten.

Slett ikke alle tar det særlig tungt å miste førerkortet heller, selv om det for de aller yngste innebærer helt ny trafikkopplæring og oppkjøring.

– Vi har flere ganger opplevd at folk har flirt oss opp i ansiktet og sagt «ta nå det helsikes sertifikatet», sier Bøe.