Hopp til innhold

Anmelder byrådslederen for giftig byluft

Listetopp i Miljøpartiet De Grønne, Tom Sverre Tomren, støtter politianmeldelsen av byrådslederen i Bergen.

Giftig luft i Bergen

GIFTIG LUFT: Dette bildet er tatt tirsdag formiddag. Forurensingen ligger tungt i bergensdalen.

Foto: per Vidar Raunholm/NRK

Tom Sverre Tomren

VIL HA SAKEN PRØVD I RETTEN: – Jeg tror det er viktig å få prøvd en slik sak i retten, sier listetopp i Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Karoline Kalsveit / NRK

Tirsdag ettermiddag leverte Diane Berbain, sekretær for Miljøpartiet De Grønne, anmeldelsen sin mot byrådslederen i Bergen, Monica Mæland.

Grunnen er den helsefarlige luften i byen.

Berbain får støtte fra listetopp i partiet, Tom Sverre Tomren. Han mener at byrådslederens håndtering av forurensingen står til stryk.

– De tar ikke problemstillingen på alvor. Det de gjør er å sette opp lystavler som ber folk være snille og kjøre sammen. Jeg har nesten ikke ord for det. Det skal ikke være opp til borgernes villighet når man skal løse et stort problem som ødelegger helsen til folk. Her må byrådet ta grep og treffe beslutninger for oss, sier han til NRK.no.

– Må ty til drastiske virkemidler

Han mener at byrådet er tafatt, og at det må sterke virkemidler til for å endre dette.

– Når de ikke lytter, verken til det folkelige engasjementet eller politiske signaler fra opposisjonen, så må man ty til mer drastiske virkemidler. Og det er det Berbain gjør, og det støtter vi henne i.

– Hvorfor er politianmeldelse rett virkemiddel?

– Bergen kommune er tilsynsmyndighet når det gjelder luftforurensing. Det er kommunen som skal sørge for at vi puster inn ren og god luft, og det er også den som har myndighet til å treffe tiltak. Så det er rett og slett der man må adressere problemet. Det hører hjemme hos Monica Mæland og Filip Rygg. Og hvis de ikke tar ansvar, så må vi presse dem til å gjøre det. Jeg tror det er viktig å få prøvd en slik sak, også rettslig.

Setter i verk tiltak

På Bergen kommune sine nettsider opplyses det i en pressemelding 22. januar at følgende tiltak vil bli satt i verk denne uken:

  • Flytting av skip fra indre havn
  • Avtale med Statens vegvesen om rengjøring av kjørebanen
  • Oppfordring til bedrifter i Bergen om å la ansatte benytte hjemmekontor hvis det er mulig
  • Annonsering i media
  • Anbefaling av strøm fremfor vedfyring
  • Helseråd og oppfordring til å la bilen stå gjennom kommunens informasjonskanaler