Hopp til innhold

I kveld møtes Jupiter og månen

Spennende astronomishow på himmelen i kveld og i natt. Men bare noen er heldige og får fint nok vær til å se fenomenet ...

Illustrasjon av månen møter Jupiter

KAN BLI SLIK: NASA har laget denne illustrasjonen, som viser omtrent hvordan den kan se ut når månen og Jupiter møtes. Jupiter vil bli synlig som en sterk stjerne i dag.

Foto: NASA

Har du fått et teleskop til jul, får du en perfekt mulighet til å skue et uvanlig syn på julehimmelen i kveld.

Se opp i kveld

For når månen kommer opp i ettermiddag, får den følge av planeten Jupiter. Pål Brekke i Norsk Romsenter forteller om et spennende fenomen på julehimmelen.

– Etter at månen har dukket opp vil også Jupiter komme en gang i 15-16-tiden, og slå følge med månen.

– Jupiter, som kan sees som en litt sterk stjerne, vil komme nærmere og nærmere på månen utover kvelden og natten, forteller Brekke.

Omtrent klokken 02.00 står de tett i tett.

– Da vil månen og Jupiter stå helt kloss på hverandre. De vil nærmest være «borti hverandre», før Jupiter, som beveger seg raskere på himmelen enn månen, går lengre og lenger bort, sier Brekke, som er seniorrådgiver hos Norsk Romsenter.

Pål Brekke ser mot himmelen

FENOMENALT: Pål Brekke i Norsk Romsenter ber deg kikke opp i kveld.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Kikkert eller teleskop

Fenomenet med planeter som passerer ved månen er ikke veldig sjeldent, men likevel artig å få med seg, mener han. Med høytid og mulighet til å sitte opp lenge, er det en god anledning til å se hele prosessen.

Man trenger ikke mer enn en vanlig kikkert eller et amatørteleskop for å se stjernemøtet og alle detaljene.

Rød ring på Jupiter

RØD RING: Er du heldig, kan du få med deg Jupiters røde ring om du har utstyret i orden i kveld. For ordens skyld: NRK.no har laget en rød ring rundt den røde ringen.

Foto: NASA

– Man kan se Jupiter og dens fire største måner, og er man heldig kan man også se den kjente røde ringen på Jupiter. Det er et flott syn, og en fin mulighet for å se noe som er litt spesielt, sier Brekke.

Det amerikanske romsenter NASA har laget en video som viser og forklarer det som skjer. De oppfordrer folk til å komme seg ut kikke opp på det de kaller et «Christmas Sky Show».

  • Se NASA sin video i bunnen av saken.

Værgudene kan ødelegge ...

Men man er avhengig av klarvær for å se Jupiters måneflørt. Og det er det langt fra alle som får i kveld og i natt, sier meteorolog Haldis Berge på Vêrvarslinga for Vestlandet.

– Det er dessverre ikke den beste dagen for slikt. Det blir skyer over nesten hele Sør-Norge i dag. Men nord for stad, på Nordmøre og i Trøndelag kan det bli fint. Her blir det skiftende skydekke, og en kan få klarvær, uten at jeg kan love noe.

– Det er også et håp i Nordland, og i sørlige deler av Troms, sier Berge.

... men alt håp ikke ute

Er man optimist, kan man jo håpe på et lite skybrudd uansett hvor man er i landet.

Er du uheldig med været, ikke har tid, heller vil se en julefilm eller vil ta en sniktitt på fenomenet? Norsk romsenter anbefaler deg i så fall å laste ned gratisprogrammet Stellarium, der du kan se passeringen enten i etterkant eller på forhånd.

– Her kan en se månen kommer opp cirka klokken 13.30 1. juledag, mens Jupiter blir synlig først 15.30 (i Oslo), sier Pål Brekke.

Se videoen fra NASA her: