Hopp til innhold

Hoppet med infarkt

Veteranhopperen Dag Aksel Bjørnstad (61) fra Tynset hoppet 32 meter på ski med hjerteinfarkt. Nå satser den nyopererte på en ny hoppsesong!

Veteranhopperen Dag Aksel Bjørnstad hoppet med hjerteinfarkt.

Veteranhopperen Dag Aksel Bjørnstad hoppet med hjerteinfarkt.

Foto: Ola Rye, Arbeidets Rett

Det var mellom to omganger under et hopprenn i Åsenbakken i Dalsbygda i Os hardhausen merket at alt ikke var som det skulle. Men Bjørnstad slet seg opp til toppen av stillaset og hoppet andre omgang før han falt om på sletta.

Dag Aksel Bjørnstad glemmer aldri 16. fabruar 2008.

Bedre med infarkt

Bjørnstad forteller sin dramatiske historie til Arbeidets Rett, halvannen måned etter hopprennet i Dalsbygda og hjerteoperasjonen på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Formen på renndagen kjentes OK sjøl om han hadde hanglet litt tidligere i vinter. Det ble et langt renn med to prøvehopp og en prøveomgang før rennet, og i en hoppbakke uten heis, innrømmer veteranhopperen at det vel tøft.

Første hoppet gikk fint. Bjørnstad landet på 30 meter, og han slet seg opp til toppen for å hoppe siste omgang. En av konkurrentene bemerket at han ikke så helt frisk ut, men det slo ikke Bjørnstad at han kunne være syk. Galgenhumorristisk svarte han at han like gjerne kunne hoppe for å komme ned igjen og økte til 32 meter!

Falt om på sletta

Men etter nedslaget var det bråstopp. Dag Aksel Bjørnstad falt om på sletta. Hoppet husker han lite av. Heldigvis oppfattet en ambulansesjåfør som var i bakken, raskt alvoret i situasjonen. Bjønstad ble fraktet på scooter til skikytta der han ble tatt hånd om av lege før han ble kjørt med ambulanse til flyplassen på Røros. Så gikk turen til Trondheim med luftambulanse. St. Olavs hospital var i full beredskap, og det bar direkte inn på operasjonsbordet.

Satser på ny sesong

Bjørnstad skryter av personalet på sjukehuset. Legene skrøt av formen til hopperen. Nå fikk han igjen for treninga gjennom mange år. Men han fikk beskjed om at det ikke ble noe mer hopping på ham denne sesongen. Det rådet har han fulgt.

-Men det kommer flere sesonger etter denne, sier Bjørnstad.

- Jeg føler meg i topp form igjen, så det er ingen grunn til å legge skiene på hylla, sier han til Arbeidets Rett. Og han spøker ikke: Bjørnstad har nettopp kjøpt nye hoppski!

Steinar Ytterhaug (tv), leder i skigruppa i idrettslaget Nansen og Bjørnstad på 32-metersmerke.

Leder i Nansens skigruppe, Steinar Ytterhaug (tv) ønsker Dag Aksel Bjørnstad velkommen tilbake i bakken.

Foto: Ola Rye

Flere saker fra Innlandet