Hopp til innhold

Mer verdt død enn levende

Rovdyra tar stadig flere sauer i Norge. En raus erstatningsordning motiverer ikke bøndene til å passe på dyra, mener forsker. 

sauekadaver i valdres
Foto: Rune Stenslette

 

Titusener av sauer blir drept av rovdyr hvert eneste år. De siste 10 åra har Staten erstattet 300.000 rovdyrdrepte sauer i Norge, og tapene blir stadig større.

Det skjer til tross for at Stortinget vedtok en politikk som skulle dempe konflikten mellom rovdyr og husdyr i 2004.

Verre enn noensinne 

Politikken har ikke virket. Det føres en politikk som ikke trygger sauene. Tvert i mot er de mer rovdyrutsatt enn noensinne. Et av problemene er en svært gunstig erstatningsordning, mener naturforsker John Linnell.

- Ordningen motiverer ikke sauebøndene til å passe på dyra sine. Den eneste motivasjonen de har, er sin egen interesse i å beskytte dyrene, sier John Linnell.

Han mener at myndighetene verken motiverer eller tvinger bøndene til å passe på.

Mer verdt død

De to siste åra har rovdyr tatt nær 100.000 sauer, i følge erstatningsstatistikken. Og erstatningen er så god, at rovdyrdrept sau er verdt mer enn levende sau.

Ordfører i rovdyrkommunen Rendalen, Erling Myhre mener det ikke er noen grunn til å revurdere ordnigen. 

- Selvfølgelig blir tapene erstattet. Det skulle bare mangle. Jeg er ikke enig i at dyra blir så godt erstattet. Sauebøndene får en sum som er helt nødvendig og som det bare skulle mangle at ikke myndighetene betaler, sier Erling Myhre.

Ulven får skylda 

Stortingets politikk har ikke dempet sauetapene. Og rovdyrhatet er like stort som før.

Ulven har blitt verstingen. Ulven har urettmessig fått skylda for sauetapene på norske utmarksbeiter. Det er den Stortinget har brukt penger på å forebygge mot.

Men, som lørdagens radiodokumentar på NRK P2 vil vise, er ulven langt fra det største og styggeste rovdyret på norske utmarksbeiter. 

Hør hele radioreportasjen her:   Rovdyrtap og erstatninger

Hør radiodokumentaren "Ulv! Ulv!", laget av Tom Haakenstad, på NRK P2, lørdag 19. januar klokka 10.03.