Hopp til innhold

Spellemannsprisen er igang

Sju lokale artister er nominert til Spellemannsprisen i kveld. NRK følger prisutdelingen.

Lomsk på Spellemannsprisen 2007

Lomsk på plass på Spellemannsprisen 2007 i Oslo Spektrum.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

I kveld er det klart for Spellemannsprisen 2007 i Oslo Spektrum. Det skal deles ut priser i 19 ulike klasser, og flere av de nominerte er fra Hedmark og Oppland.

Fredag vant Dimmu Borgir prisen for beste video. I kveld skal 19 nye spellemenn kåres. Her er de nominerte fra Hedmark og Oppland: 

Anne Nørsti

Anne Nørsti fra Tynset er nominert i klassen danseorkester med plata ”Livli’ på låven”. Plata er en live-plate, som ble spilt inn på en dansekveld i Nittedal 29. juni 2007. Plata inneholder ni gamle låter og seks nye.

Anne Nørsti slo gjennom som sangerinne i Kolbus og blir ofte omtalt som Norges ”danseband-dronning”. Hun har også sunget duett med Lasse Stefanz på deres siste plate ”Vagabond”.

Bandet:

Henning Antonsen - gitar, steel-gitar og kor

Per Erik Pedersen - bass og kor

Stein Tore Sønsteli - tangenter og trekkspill

Finn Andresen – trommer 

Ole Ivars

Ole Ivars

Ole Ivars er også nominert i kategorien danseorkester. De spiller konsert i Ålesund i kveld og deltar ikke på prisutdeling. Dette er delvis en protest mot at vinneren av prisen for beste danseorkester ikke pleier å bli vist i TV-sendingen. Protesten fikk mye oppmerksomhet i media, og i år skal vinneren av danseorkester-kategorien vises på TV.

Ole Ivars har tidligere fått seks Spellemannspriser og er nå nominert for plata ”Vi lever i håpet”

Bandet:

William Kristoffersen: William skriver det meste av det Ole Ivars spiller inn på plate. Mye av dette materialet er også gitt ut i Danmark og Sverige med danske/svenske artister. Han skriver dessuten musikk for andre danseband. I tillegg er han gruppens bassist og den andre vokalisten.

Ole Ødegård: startet Ole Ivars for over 40 år siden og spiller keyboard og korer

Bjørn Elvestad: spiller gitarer, steelgitar, trekkspill, fele og korer. Vært med siden 1996.

Arild Engh: trommer

Tore Halvorsen: hovedvokalist. Begynte i Ole Ivars i 1988.

Arne Willy Foss: spiller alle saxofoner, fløyte og klarinett. Har vært med siden gruppa ble dannet. (Ifølge bandets hjemmeside later han også som om han synger, men sannheten er visst at han nesten ikke kan noen tekster i det hele tatt) 

Valkyrien Allstars
Foto: Unspecified

Valkyrien Allstars

Folkemusikktrioen Valkyrien Allstars med Ola Hilmen fra Valdres er nominert i klassen for nykommere. Valkyrien Allstars er en ung folkemusikkgruppe bestående av Tuva Livsdatter Syvertsen, Ola Hilmen og Erik Sollid. Deres hovedinstrument er hardingfele, i tillegg til sang.

Gruppa ble startet i 2002. Musikken de fremfører har rot i det norske tradisjonsmiljø, men ved å eksperimentere og blande stiler og sjangere, har de utviklet sitt eget lydbilde, med referanser til rock, jazz, blues og soul.

Tekstene er til dels hentet fra kjente forfattere.

Selve gjennombruddet for Valkyrien Allstars kom da de spilte ved utdelingen av Oslo Bys Kulturpris til Lillebjørn Nilsen. I tillegg kom de til finalen i NRKs ”Kjempesjansen” høsten 2006. 

Frode Haltli

Frode Haltli fra Våler er nominert i åpen klasse med skiva "Passing Images". Den 32 år gamle trekkspilleren har allerede en lang og suksessfylt karriere bak seg. Han er født i Levanger og oppvokst i Våler. Han er vinner av NM i trekkspill sju ganger, NRKs «Talentiaden» 1991 og mottaker av Hedmark fylkes kulturpris 1991. 

Haltli er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og soliststudiet ved Musikkonservatoriet i København. Han ga ut debutalbumet Looking on darkness med enkeltbidrag fra Vertavo-kvartetten, musikk av Bent Sørensen, Asbjørn Schaathun, Magnus Lindberg, PerMagnus Lindborg og Maja Ratkje. Dette ga ham Spellemannprisen 2002 i klassen samtidsmusikk.

Mer kuriøst kan nevnes at hans fremføring var gave ved bryllupet til Kronprins Haakon, samt i Ingrid Alexandras dåp.

(Kilde: Wikipedia)

Vertavo String Quartet

Vertavo String Quartet er nominert i kategorien samtidsmusikk. med Nils Henrik Asheims ”Broken Line 4”. Vertavo String Quartet har vært nominert flere ganger før og har også vunnet én Spellemannspris tidligere.

Kvartetten består av Øyvor Voll (fiolin) fra Hamar, Berit Cardas (fiolin), Henninge Landaas (bratsj) og Bjørg Lewis på cello.

Vertavo String Quartet har spilt sammen i 15 år, gitt ut flere CDer og reiser Europa rundt og holder konserter. I kveld holder de kurs i Løten og vil ikke delta på prisutdelingen. 

Lomsk
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Lomsk

Lomsk er nominert i viseklassen. Folkrockbandet Lomsk ble dannet i Lom i 1982. Lomsk har turnert land og strand rundt siden 1982. Gruppas musikalske inspirasjon er hentet fra folkemusikkmiljøet i Gudbrandsdalen og er blandet med rock. Tekstene er på dialekt.

Gruppa:

Reidar Svare: vokal, keyboard, fløyte, munnharpe.

Hans Bakke: vokal, fele, keyboard.

Jørn Steine: bass.

Lars Bakke: vokal, akustisk gitar, mandolin.

Trond Volden: trommer.

Ole Foss: fele: trekkspill.

Jørn Kjonerud: elektrisk gitar.

Maj Britt Andersen

Maj Britt Andersen er nominert i klassen barneplater både med Pulverheksa (Riksteatret) og sammen med Trond Brænne med Troll (Musikkoperatørene)

Maj Britt Andersen er fra Østre Toten er mest kjent for sine mange plater for barn.

I 1985 ble hun nominert til Spellemannsprisen for barneplaten ”Har du hørt det”. I 1996 vant hun Spellemannsprisen for barneplata ”Folk er rare”.

I tillegg til plater for barn, har hun også gitt ut tre album med materiale av Alf Prøysen, Kjærtegn i 1992, Dørstokken Heme i 2004 og Onger er rare i 2006. Det første var med ukjente Prøysen-tekster som Geir Holmsen hadde satt melodi til, det andre var med mer kjente Prøysen-sanger mens det tredje var med barnesanger av Prøysen. I 1997 ga hun ut albumet Vinterkropp med dikt av Ove Røsbak til Holmsens melodier.

(Kilde: Wikipedia)

Shit City

Lillehammer-bandet Shit City er nominert med plata God Bless Our Home I country-klassen.

Gruppa består av åtte personer og musikken er inspirert av klassisk 60-talls countryrock.

Flere saker fra Innlandet