Hopp til innhold

Reiselivet kjemper for kiting

Fylkesmennene i Hedmark og Oppland vil blant annet forby kiting og hundespann i fjellet. Reiselivet protesterer, og vil ha med seg stortingspolitikerne i kampen mot forslaget til forvaltningsplan for fjellet.

SE NRK ØSTNYTT KL 1840!!

Kiting

Snøkiting er en aktivitet der man spenner opp et stort seil, og lar seg drive innover fjellet på ski i høy hastighet. Det vil fylkesmennene ha en slutt på fordi de mener at det skremmer villreinen.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

25. oktober skal representanter fra reiselivsbedrifter rundt Rondane til Stortinget for å legge fram sitt syn overfor lokale stortingsrepresentanter.

Bedriftene prostesterer mot det de mener er unødvendige restriksjoner på den ikke-motoriserte ferdselen i fjellet.

Restriksjoner på sykling

Fylkesmennene i Hedmark og Oppland mener blant annet at det bør bli totalforbud mot snø-kiting innenfor nasjonalparkens grenser og i Dørålen landskapsvernområde.

De vil også ha restriksjoner på sykling og bruk av hundespann.

Forslaget til forvaltningplan sendes ut i disse dager, og kommer til å føre til kraftige diskusjoner om skjæringspunktet mellom næringsutvikling og naturvern.

- Kiting ikke noe problem for rein

Snøkiting er en aktivitet der man spenner opp et stort seil, og lar seg drive innover fjellet på ski i høy hastighet. Daglig leder Anne Stine Hjerkind Ekre ved Hjerkinn fjellstue mener at forslaget om forbud er vanskelig å forstå.

- Turistene er kanskje en halv eller en kilometer innenfor nasjonalpark-grensen når de kiter. De mest ekstreme kiter kanskje fra oss og helt til Lesja, men det er bare unntaksvis.

Villreinen er svært sky

Rådgiver Per Jordhøy ved Norsk Institutt for Naturforsking, NINA, sier at villreinen i Rondane og Snøhetta-området er mer følsom for fortyrrelser enn rein ellers i Sør-Norge.

Villrein

Villreinen er svært sky, sier rådgiver hos NINA.

Foto: Svein Hjelmeset

- Tamrein er mer vant til ulike forstyrrelser, mens denne unike stammen reagerer svært raskt ved synet av fremmede objekter i naturen.

- Det er gjort ulike undersøkelser om flukt- og fryktrespons hos villrein. Disse viser at villreinen er svært sky. Ut fra en faglig vurdering er det derfor riktig å ha et slikt forbud innenfor nasjonalparkens grenser.

Det blir mer om denne saken i Magasinet på Østnytt på NRK1 klokka 1840 i kveld.

Har du tips om temaer til Magasinet på Østnytt send mail til ho@nrk.no