Hopp til innhold

Kjører sauene 30 mil bort fra ulv

Øystein Sørby orket ikke lenger å se på at rundt 70 sauer ble borte på utmarksbeite hjemme i rovdyrsonen i Grue. Nå har han funnet løsningen.

Øystein Sørby, sauebonde i Grue

Øystein Sørby, sauebonde i Grue.

Foto: Vera Wold

Tapet på sau gikk fra 70 til to, da sauenbonde Øystein Sørby flyttet sauene fra utmarkebeite i Grue til beite i Vingelen i Tolga. Han sender sauene med dyretransport mange mil.

- Det er verdt det, jeg får hjem bra lam, sier Øystein Sørby.

- Å ha sauene på fjellet er det beste jeg kunne gjøre slik som det fungerer i dag, sier Sørby.

Snart skal 160 sauer fraktes med bil 27-28 mil nordover til landets beste beite i Vingelen i Tolga. Det er tredje året på rad at Øystein Sørby sender sauen til fjells. Totalt kjøres om kort tid 1200-1500 sauer til tryggere sommerbeiter i Nord-Østerdalen.

Hjelp fra fylkesmannen

Takket være midler fra fylkesmannen i Hedmark har sauebonde Øystein Sørby fra Grue, funnet løsning mot sultne ulver. I fjor var det tre bønder som fikk støtte fra fylkesmannen i Hedmark til å flytte sau fra ulveutsatte områder.

Kristine Schneede, seniorrådgiver hos fylkesmannen i Hedmark, kan fortelle at interessen foreløpig ikke har vært så veldig stor, men merker økningen.

- Vi merker de siste par årene en økende interesse, og det har kanskje med at det har lykkes. Tapene går ned og vektene opp, på grunn av bedre beiter, sier Schneede.

Mens ordningen med å frakte rovdyrutsatt sau til annet sommerbeite er forsøkt i liten skala i Oppland, er det i år satt av 500 000 kroner til formålet i Hedmark. I fjor ble det brukt 75 000 kroner.