Hopp til innhold

De ansatte krever at styrelederen går av

De ansatte i Norsk Kulturarv i Vågå truer med kollektiv oppsigelse hvis ikke styreleder Inger-Lise Skarstein går av.

Inger-Lise Skarstein

De ansatte krevet at styreleder i Norsk Kulturarv, Inger-Lise Skarstein (bildet), går av.

Foto: NRK

Styremedlem Ivar Odnes bekrefter at styret har mottatt et brev fra de ansatte, og sier til NRK at han sjøl ikke har tillit til styrelederen. I dag ble det også kjent at Simen Bjørgen har sagt opp sin stilling som direktør i Norsk Kulturarv.

Den tidligere Lom-ordføreren Simen Bjørgen begynte som direktør i Norsk Kulturarv etter at han sluttet som ordfører i høst.

Få uker etter sier han altså opp jobben. Han vil sjøl ikke kommentere oppsigelsen, men skriver på sin Facebook-side: «Det var bare en liten skrivefeil i utlysningsteksten. Det passer ikke for meg å være lakei.»

– Rollekonflikt

Simen Bjørgen

Simen Bjørgen har etter få uker sagt opp jobben som direktør.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Ifølge styremedlem Ivar Odnes er en rollekonflikt årsaken til oppsigelsen.

– Grunnen er den klassiske, det er en rollekonflikt mellom styreleder og direktøren. Det går på arbeidsfordeling, og hva som skal være oppgavene til styrelederen og hva som skal være oppgavene til direktøren, sier Odnes til NRK.

Dette er en konflikt som har pågått siden Bjørgen begynte i Norsk Kulturarv for to måneder siden. Han bekrefter også at de ansatte truer med kollektiv oppsigelse hvis styreleder ikke går av.

– Vi har fått et brev fra de ansatte som varsler kollektiv oppsigelse, hvis ikke styreleder går av. Vi har et arbeidsgiveransvar for de ansatte og tar dette svært alvorlig, sier Odnes.

– Vi ønsker at dette ikke skal skape problemer for framtida til Norsk Kulturarv, men vi er jo bekymret for de ansatte.

Tror styreleder må gå

Styret vil behandle saken i et styremøte neste uke.

– Dette er et svært alvorlig signal, og styret må ta det til etterretning. Vi i styret må behandle personkonflikten som har oppstått, og se på hvordan Norsk Kulturarv kommer best mulig ut av konflikten.

– Er det sannsynlig at styreleder vil gå av?

– Slik jeg tolker det så ligger det i kortene. Per i dag har jeg ikke tillit til styreleder, sier Odnes til NRK.

Ifølge Odnes har det vært en konflikt mellom styreleder og de ansatte i lengre tid, men at de først denne uka fikk brev om saken.

– Ingen konflikt

Styreleder Inger-Lise Skarstein vil ikke kommentere Odnes sin kritikk mot henne, og sier at Bjørgens oppsigelsen som overraskelse.

– Jeg ble veldig overrasket at han etter så få uker sa opp. Han er i begynnelsen av sin prøvetid, og har nettopp tiltrådt, sier Skarstein.

– Er det en konflikt mellom styret og administrasjonen?

– Jeg har ikke opplevd at det har vært noe. Vi har hatt et hyggelig arbeidsforhold med Simen. Vi har hatt det travelt. Vi har reist mye rundt og har vært i både Bodø og Røros. Det har vært mange møter som jeg har opplevd som veldig positive, sier Skarstein.

– Oppsiktsvekkende svar

Odnes synes det er oppsiktsvekkende at styreleder avviser at det er en konflikt mellom de ansatte og styret.

– Det er jo oppsiktsvekkende. Det er en konflikt her mellom styreleder og de ansatte som vi er nødt til å håndtere i styret, sier Odnes.

Norsk Kulturarv holder til i Vågå, og er en interesseorganisasjon med formål å bidra til vern av kulturarven gjennom bærekraftig bruk.