Hopp til innhold

Fotomodeller til sak mot Husfliden

Fire fotomodeller går til rettssak mot Husfliden Norsk Flid. Modellene mener Husfliden ikke har rett til å fortsatt bruke bilder av dem som ble tatt på slutten av 1990-tallet.

Bunadsbok

I denne boka fra 1998 vises bilder av folkedrakter fra hele Norge. Modellene i boka går nå til sak mot Husfliden og mener de ikke har lov å bruke bildene.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Per Willy Næsseth er daglig leder i Norsk Flid, kjedesamarbeidet til 29 Husfliden-butikker rundt i landet.

Per Willy Næsseth

Per Willy Næsseth er daglig leder i Norsk Flid. Han mener de har en avtale som sier at de fritt kan bruke bildene.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Boka han blar i der han står i Husflidens butikk på Lillehammer er Norske bunader. En bok fra 1998 som viser bilder av folkedrakter fra rundt i hele landet.

Senere denne måneden blir bunadsbildene til rettssak i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Føler seg lite respektert

For Husfliden har fortsatt å bruke bildene i annonser, brosjyrer og på nettsider. Det mener fotomodellene de ikke hadde rett til.

– Vi er posert i ulike bunader fra hele landet.

Det sier Siw Sæther fra Trondheim som er en av modellene som nå går til sak. Hun hevder hun stadig ser bildene som ble tatt for 13–14 år sida i bruk. Uten at det finnes noen avtale for dette.

– Man føler seg lite respektert som modell. Hvis det er sånn de tror de kan bruke oss, uten å i det hele tatt ha noen tillatelse fra oss modellene. Dette er bilder tatt 12–13 år tilbake i tid. Mye har skejdd siden da, og modellkarrieren er lagt på hylla, sier hun.

Kan fort bli snakk om millioner

NRK har vært i kontakt med advokatene på begge sider. Modellenes advokat Trond Sivertsvik sier de vil kreve erstatning for bruken. Hvor høy denne summen eventuelt er uavklart, men ut fra advokatens grove anslag kommer summen fort opp i en million kroner.

Siv Sæther føler seg urettferdig behandlet

Motparten mener kravet er grunnløst.

Partene er enige om at det ikke er inngått avtale direkte mellom modellene og husfliden, men uenige om det trengs en slik avtale eller ikke. Per Willy Næsseth i Norsk Flid peker på at de har en avtale om fri bruk med reklamebyrå og fotografen.

– Den erklæringen har vi fra dette reklamebyrået og den sier at det er fri bruk av modeller. Samme erklæring har vi også fra denne anerkjente fotografen. Så da er spørsmålet; hva mer kan vi gjøre?, sier Næsseth.

Må avklares tydeligere

Og det er et velkjent problem i modellverden.

– Det er et stort problem at bruksretten til bilder ikke avklares tydelig nok, sier Eivor Øvrebø manager i Team modellbyrå og en av Norges mest erfarne modellagenter.

Hun kjenner til mange saker hvor det har vært konflikt rundt bruken av bilder, men det har aldri kommet til rettssak som i denne saken.

– Vi inngår aldri avtaler om at bilder brukes mer enn tre år. Modellens livssituasjon kan endre seg, med jobb og ekteskap, hvor man ikke synes det er så stas at de bildene fortsatt blir brukt. Så det er viktig å ikke gi for lang bruksrett, sier hun.

Blir ikke enige

Partene har prøvd å komme til enighet uten å lykkes, så nå møtes de i retten 22. november.

– Man kan jo saksøkes for det meste her i verden. Når modellene har valgt å gjøre det, så får vi møtes i retten så får de ta den avgjørelsen for oss, sier Næsseth.

– Jeg synes det er utrolig trist at det skal gå så langt. De har fått tilbud om å ordne opp i saken, og at de ikke innser hva de har gjort synes jeg er trist, sier Sæther.

Flere saker fra Innlandet