Hopp til innhold

Lavere strømpriser til vinteren

Til alle som klager over været: Regnet fører til lavere strømpriser til vinteren.

Kraftlinjer
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Denne prognosen er nokså treffsikker, sier Nils Petter Benjaminsen, leder for handel i Eidsiva Marked.

Ut fra dagens markedspris anslår Eidsiva at strømprisen ut til kunden vil ligge på rundt 53 øre/kwH kommende vinter, mot 65 øre/kwH, som det var i fjor vinter.

Regn fyller opp magasiner

Når vannmagasinene fylles opp blir strømmen billigere. På kraftbørsen handles det nå strøm for vinteren til en pris på rundt 40 øre per kilowatt-time. Det er 10 øre billigere enn i fjor vinter. Det er et tegn på at markedet forventer lavere priser.

Kraftkrise avlyst

Det var faktisk så lite vann i magasinene ved inngangen til 2011, at flere fryktet strømkrise. Da mars kom vedtok Statnett å endre statusen for kraftsituasjonen fra «stram» til «anstrengt». Men så ble det svært tidlig vår, og krisen ble avlyst.

Tall fra NVE, som kom i går, viser at fyllingsgraden i vannmagasinene nå er over 72%, noe som tett opptil normalen på denne årstida.

Været bestemmer

For været er det ingen som rår med. Blir det kaldere og tørrere vær enn normalt utover vinteren vil prisene stige. Og det motsatte skjer dersom det blir mildere og våtere.

Tilbud om fastpris

Både Eidsiva og Gudbrandsdal Energi tilbyr nå fastpris på strøm for vinteren. Men foreløpig har interessen for en slik avtale vært laber, sier markedssjef i Gudbrandsdal Energi, Jan Jansrud.

Flere saker fra Innlandet