Hopp til innhold

Fant 300 døde lemen langs veien

Det ligger an til å bli lemenår i år. Det er fire år siden sist, men fjelloppsynsmann Magnar Nordsveen sier han ikke har sett så mange lemen siden slutten av 70-årene.

Hissig lemen på Geithetta

Det kryr av lemen i fjellheimen. Bilister har telt over 300 døde lemen langs veien mellom Tolga og Sømådalen i Engerdal.

Foto: Gunn Nyborg

Lemen er liten og rund med fire store fortenner og et temperament som få kan måle seg med.

Fant 300 døde lemen

Fjelloppsynsmann Magnar Nordsveen forteller at de ser ut til å bli ekstremt mange lemen i fjellheimen i år.

– Jeg hørte om noen som kjørte veien fra Tolga mot Sømådalen i Engerdal, og telte over 300 døde lemen etter veien. Dette skyldes at de krysser veien, og ikke bryr seg om det kommer bil, sier Nordsveen til NRK.

Han har til og med at besøk av dem på terrassen.

Sint lemen på tur.

May Jansrud traff på denne sinte lemenen på tur.

Foto: Mary Jansrud

– De kommer pilende over alt. De er noen hissige små skapninger. Jeg tror sist vi hadde et så ekstremt lemenår var i slutten av 70-tallet. Dette går i bølger. De sprer seg enormt fort.

Dør i vannkilder

Årets vinter har vært optimial for lemen med kaldt og stabilt klima med snødekke på marka. Det var mye lemen i Røros-distriktet i fjor, og Nordsveen tror disse nå har spred seg sørover til Tolga og Engerdal.

– Det verste er vel at mange dør i vannkilder, og så skal folk drikke fra disse vannene. Det er noe skikkelig griseri. Så folk må være litt obs, sier Nordsveen.

SE EN ILLSINT LEMEN I EN SEERVIDEO FRA UT I NATUREN:

Video Illsint lemen

Illsint lemen

Flere saker fra Innlandet