Hopp til innhold

Bilopphugger vil ha to millioner

– Hvorfor har Fylkesmannen valgt ut meg? spør bilopphugger i Løten etter at det ble gjennomført tvangsopprydning. Nå krever han erstatning.

Per Amund Rustad: - Jeg mister både jobb og hobby.
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Bilopphugger Per Amund Rustad, som drev Phønix bildemontering i Løten, går til sak mot staten og Løten kommune.

Krever rettsforlik ugyldig

Fylkesmannen gjennomførte høsten 2009 tvangsopprydding og fjernet 200 bilvrak etter at Rustad ikke hadde ryddet opp innen fristene han hadde fått. Han krever nå at et rettsforlik kjennes ugyldig og en erstatning på rundt to millioner kroner.

– Han ble "singlet ut"

– Rustad har drevet som andre bilopphuggere. Av en eller annen grunn er han blitt "singlet ut" . Vi skjønner ikke hvorfor, sier hans advokat Jan Heftye Blehr.

– Tidligere fikk han ros for ikke å ha forurenset. Så mistet han utslippstillatelsen, og ble i praksis fratatt sitt levebrød.

40 veteranbiler

Før tvangsopprydding i 2009 ble det inngått et rettsforlik som sikret at Per Amund Rustad kunne ha igjen 40 veteranbiler på plassen. Dette rettsforliket krever han nå kjent ugyldig.

– Dette rettsforliket var svært ugunstig for ham. Flyttingen medførte at det var igjen metallbiter og glass på området.

– Han har fått nok frister

Steinar Østli hos Fylkesmannen som vil fjerne 200 bilvrak Phønix bil-demontering.

Steinar Østli hos Fylkesmannen i Hedmark

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Fylkesmannen i Hedmark har tidligere kommet med hard kritikk av virksomheten til Rustad.

– Vi har gitt innehaveren nok frister. Biloppsamlingsvirksomheten opphørte i 2005, og da var en forutsetning at området skulle ryddes. Det har eieren hatt fire år på seg til. Det er rimelig god tid og vel så det, sa Steinar Østli hos Fylkesmannen i november 2009.

Ble ikke enige om forlik

I saken som kommer opp for Hedmarken Tingrett i begynnelsen av mai vil det også bli fremmet et erstatningskrav på rundt 2 millioner kroner. Dette skal dekke verdien av bilvrakene som ble fjernet og Rustads frafall av arbeidsinntekt over flere år. Et forsøk på forlik mellom partene i slutten av februar førte ikke fram.