Hopp til innhold

Mose fra Rendalen når nye høyder

Mange gjør alt de kan for å bli kvitt den, men Rendalen er mosens bakvendtland. Der tar de vare på og dyrker mosen sin, og nå har også amerikanerne fått øynene opp for råvaren.

Video Mose fra Rendalen til USa

Det er travle tider hos Norges eneste moseprodusent. Norske Moseprodukter i Rendalen. I fjor gikk fem containere med mose fra Rendalen til USA. Allerede nå er like mye sendt til USA i år, og amerikanerne vil ha mer.

– Det går greit ei stund framover, men hvis amerikanerne vil ha mye mer nå, kan det bli vanskelig for oss, sier daglig leder, Ola Sverre Moen.

Moseplukking

I rendalen i Hedmark finnes Norges eneste moseprodusent. De leverer mose til over 20 land.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Må plukkes forsiktig

Det meste av mosen plukkes i Rendalen av russiske og polske arbeidere, og det er flere ting man må huske på når man høster mose.

– Mosen må plukkes forsiktig, slik at den kommer tilbake. Dessuten er det viktig for oss å være på lag med grunneierne slik at vi får tatt ut mose før de begynner hogst. Den mosen vi bruker er nemlig avhengig av gammel skog for å bli fin, sier Moen.

Og det er viktig å ta godt vare på råvaren, for pyntemosen som brukes vokser kun i et belte i og rundt Rendalen. Det tar ti år mellom hver gang det kan høstes på samme felt.

Pyntemose

I år ser det ut til at rekordmye mose fra Rendalen blir solgt verden over.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Leverer til mer enn 20 land

Det er ikke særlig til kultur for å bruke mose i Norge. Mens nordmenn kun kjøper mosekranser et par ganger i året til bruk på kirkegården, vil utenlandske kunder pynte huset med mosen, og de vil ha den farget.

– Amerikanerne vil ha grønn mose, sier Moen.

– Hvorfor grønn?

– De bruker den til å dekorere modelljernbaner. Med mose fra Rendalen kan de få det til å se ut som om toget ruller gjennom skogen, sier Moen.

Moseplukking

Hos Norske Moseprodukter foredles mosen før den selges utenlands. Amerikanerne vil ha grønn mose.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK