Hopp til innhold

Ordfører varsler oppvaskmøte

Ordføreren i Os reagerer kraftig på at Statens naturoppsyn rapporterer inn kommunen gravemaskinbruk inne et verneområde.

Reagerer på hogst

Denne hogsten med en gravemaskin reagerer SNO på. Ordføreren i Os forstår ikke reaksjonen.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Statens naturoppsyn opptrer utidig og uten vilje til samarbeid, sier ordfører Arne Grue i Os.

Denne bredsida kommer etter at SNO har innrapportert kommunen for å ha brukt gravemaskin i et verna seterområde. Gravemaskina ble benyttet for å demonstrere krattrydding på et kurs som nettopp SNO og kommunen arrangerte sammen denne uka.

– Meget overrasket

Ordfører Arne Grue mener det burde vært klart for SNO på forhånd at gravemaskinen kom til å bli brukt.

– Jeg er meget overrasket over SNO sin reaksjon i denne saken. Jeg opplever dette som utidig og noe som ødelegger mulighetene til et godt samarbeid, sier Grue.

Ordføreren reagerte kraftig da han fikk se en tv-reportasje i NRK Østnytt i onsdag kveld:

Video Ødela verna natur

I et verneområde i Vangrøftdalen i Os arrangerte kommunen og Statens naturoppsyn sammen et kurs i skånsom naturskjøtsel.

Spontan reaksjon

Kursdeltakerne sto ved ei lita slette og så på ei gravemaskin med fres som meide ned vegetasjonen. Tuer, kratt og lyng ble forvandla til ei gjørmete, brun flate. Folkene fra SNO var helt uforberedt, og reagerte umiddelbart.

– Dette ser ikke bra ut, og vi vet ikke hva konsekvensene av dette blir i ettertid. Dette er jo et stort inngrep i et fredet område, uttalte Liv S. Nilsen, seksjonsleder i Statens naturoppsyn.

Avviser naturinngrep

Disse uttalelsene har fått Os-ordføreren til å se rødt. Grue sier krattryddinga med maskin utelukkende var en demonstrasjon under kurset, og han bestrider også at det ble noe stort naturinngrep.

Dessuten kritiserer han SNO for ikke å ha satt seg skikkelig inn i hva som skulle skje.

– Siden de tross alt var medarrangør så viste de liten vilje i forkant til å være delaktig i det som skulle skje. Og når det skjer noe løper de fra ansvaret.

Oppvaskmøte

I dag har han sendt ut varsel om oppvaskmøte, der han like godt har innkalt direktørene i både Staten naturoppsyn og Direktoratet for naturforvaltning, i tillegg til fylkesmann Sylvia Brustad i Hedmark.

– Det kan kalles et oppvaskmøte. Vi skal i hvert fall ha en gjennomgang av det som skjedde. Vi skal også diskutere hvordan vi skal samarbeide fremover for at vi skal lykkes med verneformålet, sier Grue.

Forskjellige syn

Ordføreren understreker også at det kan ligge forskjellige syn på hvordan vernet skal gjennomføres i kommunen og SNO

– Vernet er basert på at vi skal ha næringsvirksomhet i området, og hvis paragraf rytteriet skal være det viktigste er verneformålet dødt, sier Grue.

Oppsynsmann Erik Ydse i SNO vil ikke kommentere kritikken utover at SNO sin rolle er tilsyn i verneområdet, og at det som ble demonstrert fra kommunen var mer omfattende enn det var informert om på forhånd.

Flere saker fra Innlandet