Hopp til innhold

Kirkebrann splitter bygdefolket

- Du er ikke fra Våler og har ikke noe å si.

Kirkevergen i Våler føler seg sjikanert.

Kirkeverge Harald Aandstad i Våler.

Kirkeverge Harald Aandstad i Våler.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det koker i Våler. Snart ett år etter at den over 200 år gamle Våler kirke ble påtent og brant ned til grunnen , er bygda splittet.

Bygdegruppa

Striden står om hvor den nye kirken skal bygges, på branntomta eller et annet sted på kirkegården.

Hovedpersonene i kirkestriden er kirkeverge Harald Aandstad og leder av Bygdegruppa Ole Håkon Venstad. Bygdegruppa er ei uformell gruppe på 10-15 personer som møtes til lørdagskaffe, men hevder den representerer hele bygda.

Bygdegruppa i Våler ledes av Ole Håkon Venstad (tv).

Bygdegruppa i Våler ledes av Ole Håkon Venstad (tv).

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

På helsa løs

Beskydninger på grensa til det enkelte mener er sjikane, slenges ut. Både lokalavisa og telefonen er blitt brukt. Etter en langvarig krangel som har gått på helsa løs, møttes de stridende parter til forsoning i kommunelokalet torsdag.

Kirkeverge Harald Aandstad synes det har vært ei veldig vanskelig tid, og har vurdert å slutte i jobben.

- Det har vært personangrep, både på ansatte, frivillige og tillitsvalgte. Selv om vi prøver å opptre profesjonelt, kommer det til en grense der vi sliter med å greie å takle tingene.

Våler kirke brant 29. mai i fjor.

Våler kirke brant 29. mai i fjor

Foto: Knut Sveen / NRK

- Du er ikke fra Våler

- Hvordan har det enkelte mener er sjikane, artet seg?

- Jeg vet ikke hvor mye jeg skal si. Men det kommer bemerkninger om at vi som ikke er ekte vålersokninger, ikke skal ha noe å si i saken, og det blir jo feil, sier Aandstad som bor i nabokommunen Åsnes.

Aandstad håper at de nå, etter oppvaskmøtet med Bygdegruppa, kan gå videre og holde en saklig tone og gjøre arbeidet på en ryddig og skikkelig måte.

- På feil spor

Ole Håkon Venstad i Bygdegruppa sier de begynte å engasjere seg fordi de syntes saken kom inn på feil spor i forhold til hva bygdefolket vil. De har heller ikke vært fornøyd med innsynet i saksbehandlingen, og mener alle dokumenter må være tilgjengelige på internett.

- Vi hadde ikke tillit til kirkevergens jobb, og syntes vi måtte si fra, sier Venstad. - Men nå ser det ut til at vi kommer over i riktig spor.

Et riktig spor er det at kommunen vil kontakte Norske Arkitekters Landsforening. De skal få i oppdrag å vurdere om det er mulig å bygge en ny kirke på den gamle tomta.


Flere saker fra Innlandet